В следващите месеци трябва да си балансираме приходите и разходите. Такъв съвет отправи банкерът Левон Хампарцумян пред БиТиВи.

Той увери, че няма да има инфлация в стил Виденова зима. Според него инфлацията при управлението на Жан Виденов не била световно явление, а българско заради неумелото управление на икономиката.

По думите му хората с фиксирани доходи и по-малко възможности са най-лошо ударени от икономическата ситуация в момента.

За скока на цените на парното Левон Хампарцумян коментира, че преструктурирането на „Топлофикация“ се отлага от много години, защото все още не е намерен баланс как „това нещо“ да се управлява. Другият проблем е енергийната ефективност на домовете, която би могла многократно да се подобри, коментира още банкерът.

Според него инфлацията се храни от постпандемичните ефекти. „Пандемията продължава в медицинската си фаза, но икономиката на света вече расте. Търсенето се увеличава, същевременно има доста напечатани пари в кризисния период, за да няма резки шокове, които сега търсят изход, това подгрява инфлацията“, обясни Хампарцумян.

„В един момент, когато централните банки решат, че растежът е устойчив, ще започнат да вдигат лихвите, за да успокоят инфлацията„, посочи банкерът.