„Демократи за Силна България“, приветстват призива на президента Румен Радев за национално единение и преодоляване на раните, които политическото насилие в миналото нанася на обществото ни.

Те се надяват се, че „този призив няма да бъде поредното кухо популистко изявление на тема „национално единство“, а началото на истински процес на помирение“.

Според тях, същинското помирение с миналото преминава през три задължителни етапа, „признаване на факта на политическото насилие, неговото безусловно осъждане, в това число осигуряване на възможност за наказателно преследване на извършителите на престъпления, покаяние и прошка от страна на жертвите и техните наследници“.

ДСБ считат, че президентът, който по Конституция олицетворява единството на българската нация, може да бъде институцията, която да даде началото на тези процеси.

Към единство призова нацията Румен Радев

Към единство призова нацията Румен Радев

На 29 септември 1918г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево

ДСБ призовават, за да не останат думите на президента за единение без реални последици, да предприеме следните действия:

Да съберете около президентската институция екип от български историци и чуждестранни експерти по история на Източна Европа, които да подготвят цялостен доклад за историята на политическото насилие в близкото ни минало. Този доклад трябва да изследва периода от преврата срещу княз Александър Батенберг, организиран от руските тайни служби и българските им агенти през 1886г. до края на т.нар. „Възродителен процес“ и прогонването на стотици хиляди български граждани от домовете им през 1989г.

Да проведете консултации с политическите сили и експертните общности в образованието за консенсусен подход към изучаването на насилието в този период и еднозначното му осъждане.

Да поемете инициативата за утвърждаване на официален национален ден в памет на жертвите на политическото насилие.

Да призовете партията, която подкрепи Вашата кандидатура за президент, да преустанови честването на датата 09.09.1944г., която дълбоко разделя обществото ни. Тези чествания са тежка и непоносима обида за близките на десетки хиляди убити без съд в дните непосредствено след тази дата и стотици хиляди пострадали в последвалите години.

Да поемете инициативата, в т.ч. и конституционна законодателна инициатива, за стабилно и трайно конституционно решение, изключващо погасяването по давност на отговорността за престъпления на властта срещу гражданите, извършени от представители на авторитарни и тоталитарни режими.

„Демократи за Силна България“ вярват, че ако Радев прояви силата и куража да тръгнете по този труден път към истинско единение и помирение, ще има подкрепата на всички български демократи.