Още по темата

  • Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
    Преди 3 дни

Председателят на парламента Цвета Караянчева се извини на БСП.

Поводът за това беше изказване, което тя е направила, че от левицата не внасяли законопроекти.

Радев отговори на Цветанов: Неслучайно говоря за образование, явно трудно осмисля

Цветанов: Когато един политик не може да предложи алтернатива, използва лични нападки

Европредседателството и задкулисието в речите за новата сесия на парламента

Караянчева, която е издигната от ГЕРБ, призна, че на 19 април има внесени от БСП процедурни правила.

„За което се извинявам.Благодаря за забележката, но в никакъв случай не може да ме обвините в некомпетентност“, посочи Цвета Караянчева.

Искането за извинение беше направено то депутата от левицата Драгомир Стойнев.

Според него е недопустимо да се заявява, че БСП няма законопроекти, а само декларации.

„Има законопроекти, има такива, които не се гледат с месеци и не е нормално председателят на Народното събрание да не знае какво се случва тук. Само този път да не се окаже, че е виновен началникът на деловодството, така както се оказа, че началникът на охраната е виновен, че хората с увреждания не бяха допуснати в парламента”, каза Стойнев.

Опозицията отправи и още критики към управляващите. В декларация от името на парламентарната група на БСП, Явор Божанков обвини властта в корупция.

„Управляващите започват председателството с корупционен скандал и логично го завършват с още по-голям”, заяви той.

Декларацията на левицата бе относно проведената в София Европейска младежка конференция.

„За съжаление разбрахте по своему думите на г-н Туск, който ни припомни Вазовите стихове, че „България предлага пред всеки поглед нови, по-нови красоти”. Започнахте това председателство с корупционен скандал около НДК. Логично завършвате го с още по-голям скандал”, каза Божанков.

„И ако колеги, ви обвиняват, че подкопавате включването на младите хора в политиката, то винаги можете да възразите, че новите ви плочки пред НДК представляват своеобразен скейтборд парк. Оставяме на страна колко е унизително България да бъде представена по такъв начин“, посочи депутатът.

Според Галя Василева от ГЕРБ обаче Младежката конференция в София е най-успешната провеждана досега, тъй като за първи път са представени 11 цели и приоритети за младите хора от цяла Европа.

„Бъдещето на младите хора и тяхното развитие е основен приоритет както на парламентарната група на ГЕРБ, така и на правителството. Много ми е интересно всичките тези неща, които говори колегата преди мен, откъде точно са цитирани и кой всъщност им подава тази информация. Въпросните неща, които са споменати, нямат абсолютно нищо общо с действителността”, каза Василева.

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, коментирар по-рано лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. Според него нещо толкова важно като младежките политики е било въвлечено в „капана на спекулациите и интригите на БСП“. По думите му спекулациите идвали от хора, които са тясно партийно ангажирани с левицата, като например Мина Кутева, която е член на ръководството на младежкото БСП и дъщеря на депутата от БСП Антон Кутев.

От ГЕРБ попитаха как Алварадо си е изградил мнение за конференцията, при положение че е присъствал само два часа в последния ден.