Парламентарната група на Обединени патриоти, представлявана от лидера на „Атака“ Волен Сидеров настоява вицепремиерът Валери Симеонов да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди.

Депутатите от ОП явно са впечатлени от коментара, който Валери Симеонов прави на визитата на патриарх Кирил у нас, както и на последните му думи преди да отлети от софийското летище. ПГ на ОП се разграничава от „грубите и недопустими нападки“ на вицепремиера срещу главата на най-голямата православна църква в света.

Смятаме, че е недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера на Република България Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 г от Освобождението на България от турско робство.“

В изявление от името на ПГ на ОП изрично се посочва, че Валери Симеонов е вицепремиер от квотата на Коалиция Обединени патриоти в българското правителство.

Валери Симеонов настоява да се каже на хората какъв е патриарх Кирил: „Той не е слязъл от небесата, не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог и на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като „цигарения митрополит“ на Русия„, посочва Валери Симеонов.

Симеонов обяснява, че от 1996 г. патриарх Кирил е спечелил $14 млрд. от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата – пак безакцизно. „Той има частен самолет, вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 хил. и тоя да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент“, възмути се Симеонов като искаше да гледа директно в камерата.

„Я си представете, примерно, нашият Неофит (българския патриарх) да отиде в Русия, да застане срещу Путин, да започне да му дърпа пояса и да каже: „Ало, ти от къде падна, бе? Ти не знаеш ли Кирил и Методий какви са? Какво ще стане с него“, запита Симеонов.

„Византиици ли са Кирил и Методий, както неграмотно твърдеше Путин, че това едва ли не била византийска азбука И то с много по-голямо основание може да го направи“, запита Симеонов.