Президентът Румен Радев май „даде заден“ за нови изтребители и е склонен да подкрепи първо ремонт на старата ни военна техника, а в последствие да се дават милиарди за нова.

Дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана„, организирана от президента на ПЕС Сергей Станишев, събра премиер и президент, ден преди втория опит на държавния глава Румен Радев за заседание на КСНС по темата борба с корупцията. Държавният глава изтъкна навременността и значимостта на събитието.

Президентът се надява на успешен КСНС

Президентът се надява на успешен КСНС

Цялото общество очаква консенсус за борбата с корупцията, подчерта Радев

Идеята за общата европейска отбрана никак не е нова, заяви Радев и посочи, че трябва да следим процесите в цяла Европа. Самата идеята за обща отбрана обаче по думите му не е намерила нужното място в живота на общността.

Сега вече открито се говори, че сигурността на Европа не може да се оставя в чужди ръце, подчерта президентът пред news.bg и обясни, че ЕС през последните години изживява голяма трансформация, като най-силно тя се вижда в сферата на отбраната.

Трябва да бъдем много гъвкави и прозорливи, според президента Радев, който настоя, че трябва да сме с крак с времето. Не можело да разчитаме само на меката сила особено в момент, когато големите сили развиват военните си мощности.

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов иска да продължаваме да сме фактор на стабилност в региона

Румен Радев настоява и ЕС да има силна отбранителна индустрия. Той иска да докажем, че можем да сме лидер в ЕС и да поставим темите за колективната отбраната. Президентът иска да анализираме и собствените си послания за инвестиции в отбраната.
Трябвало да се помисли дали ще вложим куп пари, за да „задоволим желанията на шепа военни за сметка на ощетяването на населението“. Трябвало да е ясно какво правим с отбраната си.

Човешкият ресурс - основен проблем според Нинова

Човешкият ресурс – основен проблем според Нинова

Модернизацията е след нова нормативна база и цялостен преглед на отбраната

Крещяща е нуждата военните ни да поддържат бойна подготовка. Дилема е дали да ремонтираме старата си техника или инвестираме в нова, по думите на държавния глава. Все пак нова техника ни е нужна, но държавното ръководство трябва внимателно да анализира ситуацията. Това е дълъг и сложен процес, посочи още президентът Радев.