Хората са готови за смяна на десния модел на развитие на президентската институция. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред делегатите на редовната отчетно-изборна конференция на столичната организация на партията, съобщават от партийния пресцентър.

По думите на Първанов хората са узрели да бъде сменен моделът ГЕРБ и СДС – условно десният модел, на развитие на президентската институция.

От АБВ зависело дали промяната ще стане с нейното активно, основно и определящо участие.

Трябва да помислим какъв кандидат приляга на АБВ. Аз продължавам да твърдя, че това е кампанията на кампаниите на АБВ“, посочи Първанов.

Той коментира и вариантите за коалиране на предстоящия вот, както и възможностите за партньорство с различните партии, представители на  левицата в България.

„Как да постигнем резултата, който  искаме? Играем самостоятелно с кандидат на АБВ? Играем с тясна лява коалиция или с голяма лява коалиция – а дали това е възможно, това е друг въпрос”, коментира Георги Първанов.

Той подчерта, че АБВ е отворена широка за максимално широка лява коалиция. По думите на Първанов те били и за това да я има коалицията с БСП. Имало някакви хипотетични възможности това да се случи, но били твърде малко.

„В крайна сметка може да опрем до това политическо високомерие, до тази амбиции  за монопол в лявото, с която се сблъскваме вече няколко години”, посочи АБВ лидерът.

Той коментира, че проблемът на настоящото ръководство на „Позитано” 20 бил, че искат да превърнат БСП в опозиция на АБВ. Те не искали да я превърнат в опозиция на ГЕРБ или управлението, а в опозиция на АБВ.

Георги Първанов коментира, че целият му политически път е бил свързан с правенето на широка коалиция. Той обърна внимание на това, че силата на една коалиция се измерва не по автоматичния, механичния, математическия сбор на електоратите.

Силата идва от впечатлението, че сме единни, че сме много и ние от АБВ  работим в тази посока“, заключи Първанов.