Още по темата

  • „Юлен” обяви проекта си за втори кабинков лифт в Банско
    Преди 2 часа
  • Незаконно ли е решението за Пирин?
    Преди 8 часа

Протести се провеждат в десет града в страната срещу  решението на правителството, с което беше дадена „зелена светлина” за изграждането на втори лифт в Банско, информира NOVA.

В същото време и поддържниците на изграждането на нови съоръжения в планината над курорта организираха свой протест в подкрепа на решението на правителството.

Недоволните от втория лифт са категорични, че протестът е основно срещу застрояването, а не срещу развитието на страната.

Еколози блокираха центъра на София

Министър Димов отхвърли опасенията за хотели в Пирин

Решено – втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

„Туризмът в България трябва да се развива, трябва да има икономика, но не чрез монопол”, категорична е Данита. Природозащитниците искат отмяна на решението. Според тях в момента вековни гори се поставят в риск. „В пъти се увеличават ски зоните. В пъти се увеличават площите, в които е позволен строежът на съоръжения. Министърът ни лъже по телевизията и това мен ме изкарва извън равновесие”, казва Ивайло.

От министерството вече обясниха, че евентуалните промени в плана за управление на националния парк не дават право на строителство на каквито и да е сгради. Проектът разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6% в ски зоната в Добринище.

„Протестът е нормална форма. Това е част от демокрацията”, казва министърът на екологията Нено Димов. Протестиращите са категорични, че недоволството ще продължи.

Променят трасето на новия лифт в Банско, ако застрашава ценни дървета

Община Банско ще прави устройствен план за ски зоната, предстои екооценка

На другия полюс – хората, които искат да има втори лифт в Банско.

Те излязоха на главния път за Гърция. „Притеснението на природозащитниците, че в Пирин заради лифта ще се сече поголовно, е неоснователно“, категорични са в Банско. Кметът на Добринище е категоричен, че туризмът е единственият поминък в региона и трябва да се развива.

„Основното което можем да се развиваме, това е туризъм и дърводобив, но ако почнем да развиваме дърводобива, тук вече много се разминаваме”, коментира кметът.

Протестиращите в Банско и региона готвят нов протест на 11-и януари в София. Преди тях в столицата днес отидоха концесионерът на ски-зоната и кметът на Банско, за да обсъждат в екоминистерството идейния проект за втори лифт. Според „Юлен“ това е единственият вариант, за да се намалят опашките от туристи.