Още по темата

  • Българинът тегли кредити, за да живее в лукс
    21.09.2017
  • 35% ръст на пазара на луксозни имоти, продажби за над 1 млн. евро
    14.10.2015

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ще бъдат проверени около 500 души посочи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Тепърва ще установяваме произхода на средствата. Напълно е възможно да се окаже и законен“, уточни тя.

През 2015 г. и 2016 г.  245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила  „Бентли“, 31 автомобила  „Ламборджини“, 68 автомобила „РолсРойс“ и 93 автомобила „Ферари“.

До главния прокурор  Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция“ – МВР със справки за установени леки автомобили от марките „РолсРойс“, „Ферари“, „Ламборджини“, „Майбах“ и „Бентли“, управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за данъчни престъпления и измами.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на автомобилите, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация, както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те.

Също талка ще се анализира доколко посочената стойност на придобиване на автомобилите съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че съответният луксозен автомобил е управляван от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на превозното средство.

По отношение на „лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лв.“ е възложено на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР, в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България.