Още по темата

  • Коледни пари за пенсионери – евентуално и не за „всички“
    Преди 6 дни

Държавният бюджет за 2018 беше приет на първо четене от депутатите в Народното събрание. Той бе подкрепен от 126 депутати от управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти. 96 депутати гласуваха против. От опозиционната БСП разкритикуваха плана и обещаха да внесат искатите от тях промени в него.

При представянето на плана финансовият министър Владислав Горанов пряко нападна опозицията, като заяви, че бюджетът за 2018 е за 100% от българите, а не за 80% от тях.

ВЪВ ВИДЕОТО: Приемането на бюджета от парламентарните комисии миналата седмица

Извънредно заседание за Бюджет 2018, ето какво приеха

НЕ СМЕ ТЪРТЕИ – ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАБОТНИЧЕСКИЯ ПРОТЕСТ, КОЙТО БЛОКИРА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Законопроектът за държавния бюджет – тук

Бюджетът вече бе обсъждан в ресорните парламентарни комисии, а днес трябва да бъде обсъден и приет в пленарната зала.

Това е „изпълним бюджет, който се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и не винаги достатъчно за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да отнема от активните – тези, които създават блага“, заяви Горанов.

Той отчете, че през приходната част ще бъдат разпределени 40 млрд. лева, а брутният вътрешен продукт на страната се очаква за пръв път да надвиши 100 млрд. лева.

Пред депутатите Горанов изтъкна, че правителството не възнамерява да променя данъчната политика в България, въпреки мненията, че тя създава бедност и неравенства.

„Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и начините за неговото преодоляване. Бих приел като искрени тези желания от страна на политическата класа, ако те биха довели действително до равенство. Спомняме си началото на прехода, когато всички бяхме равни. След това рязко едни напреднаха спрямо други, защото слава Богу хората не са еднакви. По-инициативните, по-образованите трябва и могат да имат повече. Ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората“, заяви Владислав Горанов.

Той още изтъкна, че „доходите в България са сравнително по-ниски от тези в държавите към, които се стремим, но не бюджетът е този, който увеличава доходите”.

Бизнесът поиска оставката на социалния министър

Неудобната истина за доходите в България

Затова и властта е идентифицирала проблем с качеството на работната ръка заради което усилено се инвестира в образованието, както изтъкна финансовият министър.

„В момента на практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители”, смята Горанов.

„Инвестираме допълнително и в здравеопазването, въпреки че не се е родил този, който ще начертае вярната рецепта как да излекуваме болното българско здравеопазване”, заяви финансовият министър и призова депутатите да дебатират проблемите на здравеопазването извън закона за бюджета.

Според Горанов предвид искането на БСП за увеличение на данъците, част от хората в „левицата” са от „80-те процента”.

Финансовият министър визираше изказването на депутатът от столетницата Иво Христов, който на среща с избиратели в Раднево определи 80% от българския народ като дебили.

 

„За 80-те процента не е моя реплика и независимо колко добронамерено е изведена от контекста или в контекста, тя е оценка за състоянието на българската демокрация“, допълни Горанов.

Според него бюджетът е „еманацията на отношението на управляващите към управляваните”.

Това, което решаваме днес, е как да похарчим чуждите пари, заяви още министърът.

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

ГЕРБ обеща: По-високи заплати във всички сфери

Според него е нужно да се поддържа нисък бюджетен дефицит, с което да има устойчиво изплащане на държавния дълг, без да се емитира нов.

Виждам, че сте заредени с положителни емоции, тъй като бюджетът беше определен като крайно ляв, обърна се той към групата на БСП.

В бюджета, който беше приет от управляващото мнозинство се предвижда дефицит от 623,5 млн. лева, който е с 240 млн. по-малък от миналогодишния. Дефицитът е сумата, с която държавните разходи превишават приходите.

Правителството очаква 4% ръст на икономиката на страната през идната година.

Това е бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на паралелната държава. Държавата на управляващите, която гледа от високо и не иска да реши проблемите на хората“,

изрази мнението на опозицията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й бюджета предлага повече средства, но не и решения на проблемите с ниските доходи и тези в здравеопазването и образованието. От „столетницата“ бяха разработили свой алтернативен бюджет, който по никакъв начин не беше взет предвид от управляващите.

Днес Нинова заяви, че БСП все пак ще предложи промени в закона между първо и второ четене.

Бюджетът за 2018 г. е много по-добър от 2017, 2016 г., 2015, и в пъти по-добър от 2014 г.,

заяви  парламентарният лидер на управляващите Цветан Цветанов по време на дебатите преди гласуването.

„За мен е изключително впечатляващо това, което е заложено в бюджет 2018 г.“, каза Цветанов.

Той смята, че държавата не трябва да увеличава дефицита, а съответно и публичните си разходи, защото не трябва да се увеличава задлъжнялостта на поколенията.

„Убеден съм, че с тази политическа, икономическа и финансова стабилност ще може да бъде изпълнен бюджета, а защо не и преизпълнен. Парламентарното мнозинство е стабилно. ГЕРБ вярва на министър-председателя Бойко Борисов и на всички министри от кабинета“, каза още Цветан Цветанов.