През 2019 г. правителството ще преразпредели 10 млрд. лв. Това е кражбата на века. Това заяви в парламента депутатът от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

Законът изисква всички публични разходи да се правят на конкурсен принцип и да се осигурява прозрачност и ефективност на изразходването на средствата. По тази причина Законът за бюджета се приема от Народното събрание, което гарантира справедливото изразходване на средствата.

Очаква се обаче годината да завърши с 2 млрд. и 800 млн. лв. излишък, което е повече от 10% над заложените приходи в приходната част на бюджета, предрече Кутев и напомни, че при обсъждането на Бюджет 2018 БСП вече е била предвидила този резултат.

„Тогава ви казвахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел: да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите на страната, пренебрегвайки духа на закона, без никаква конкуренция и прозрачност“, упрекна червеният депутат. Според него в момента този излишък се харчи не в интерес на българските граждани, а на няколко души, които ще станат „неприлично богати“ от тези действия.

2,8 милиарда излишък събра бюджетът през октомври

2,8 милиарда излишък събра бюджетът през октомври

Приходите растат с близо 3,5 милиарда лева

Кутев изтъкна, че ако управляващите бяха приели предложенията на БСП за бюджет 2018, над 1,6 млн. пенсионери щяха да получат увеличение на пенсиите между 20% и 30%.

От своя страна 38 хиляди майки щяха да получат увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от една до две години. В момента то е 380 лв., а щеше да стане 460 лв., натякна депутатът.

По отношение на малките и средните земеделски производители е щяло да има допълнително субсидиране в размер на 100 млн. лв., а дълговете на държавните болници е можело да бъдат платени.

Кутев обясни и че дори е щяло да може да започне строителството на нова детска педиатрична болница, вместо да се преустроява болница „Лозенец“.

Депутатът упрекна управляващите, че вместо да повишат пенсиите, те са решили да изхарчат 1 млрд. и 350 млн. лева от бюджетния излишък за строителството на магистрала „Хемус„. Той изрази мнение, че това ще стане без никакви обществени поръчки, без конкуренция на цени и качество и без прозрачност.

Народът не знае за какво ще се харчат над 1 млрд. от бюджетния излишък

Народът не знае за какво ще се харчат над 1 млрд. от бюджетния излишък

Проф. Вучева обясни, че излишъкът се използва само за дългове и дефицити

Двама или трима човека в тази държава ще решат на кои фирми да платят милиард и половина лева изцяло в разрез с духа както на закона, така и на демокрацията“, подчерта Кутев и увери, че целта е определени хора да станат неприлично богати, намеквайки за самия премиер Борисов.

„Вие сте само гумен печат, който подпечатваше цялото това безобразие в рамките на тази година“, обърна се червеният депутат към управляващите. Той напомни, че още преди месеци от БСП са внесли законопроект, който да поправи Закона за публичните финанси, за да се въведе ограничение във възможността за преразпределяне на средства само в рамките на 1% от приходната част на бюджета.

Парламентът прие окончателно Бюджет 2019

Парламентът прие окончателно Бюджет 2019

Обществото ни през следващата година ще бъде по-богато, уверява Горанов

Според Кутев, ако законопроектът е бил приет, всичко това нямаше да е възможно.

„Това преразпределяне на средства ще остане в историята като кражбата на годината“, отсече той и заяви, че в началото на 2019 г. предстои да се извърши и кражбата на века, когато ще се преразпределят 10 млрд. лв.