За втора и трета поредна година заплатите нарастват. Това отчитат и от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) у нас.

Една от причините за това е дефицитът на работна ръка, което движи заплатите нагоре с двуцифрени числа, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференцията по темата.

Въпреки това у нас има силно подоходно разделение на работниците. 600 000 служители са нископлатени, притеснен е Пламен Димитров. От тях 403 000 работят на минимална заплата.

В хотелиерството и ресторантьорството 38% от служителите са на минимална заплата, като два пъти повече служители в сектора са наети на минимална заплата в сравнение с миналата година. Това на Пламен Димитров му говори, че хотелиерството подивява. В строителството 25% са с минимален доход.

1037 лева е средната заплата за третото тримесечие през тази година, като четирицифрено е възнаграждението в столицата. Това не може да се каже за видинско или, както Пламен Димитров се изрази – тези данни напомнят на: „пиле със зеле, но за едни няма пиле„.

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

Протестът на КНСБ иска поне 100 лв. върху заплатата

За да върнем българите обратно в България

Дори по данни на синдиката увеличението на заплатите се ускорява. Само за година ръстът на възнагражденията в частния сектор е 11%. Над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор.

Чиновниците ще получат между 2% и 12,5% ръст на заплатите. Това обаче е недостатъчно, според КНСБ. В здравеопазването стартовата заплата за медицинска сестра навсякъде трябва да е поне 700 лева според Пламен Димитров. Старша сестра трябва да получава поне 800 лева, според сметките на синдиката.

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

КНСБ притеснени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

Синдикатът не подкрепя отпадането на пазарния тест при издаване на синя карта

От КНСБ са доволни, че с 20% е увеличен бюджетът на културното ведомство, където също ще има ръст на заплатите.

Сериозно недоволство синдикатът има спрямо сектор Земеделие, където няма да има чувствително увеличение.

Димитров очаква сътресение в Изпълнителната агенция по горите, чийто бюджет е орязан с 1 милион лева.

В десет от 21 предприятия в пивоварния сектор ще има 11% ръст на заплатите от 1 април 2018. В хранителната промишленост се очаква увеличение на заплатите от 4-10% от догодина. КНСБ иска поне със 100 лева ръст на заплатите в енергетиката.

В оръжейния сектор също се очаква повишение на възнагражденията на работниците, информират от КНСБ.