Разкрита е престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт. Съществуват и процеси в държавата, които се използват като схеми за източване на средства от НОИ и здравната каса, обяви на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

Извършени са проверки и е направен наказателно-правен анализ на документи за престъпления, свързани с получаването на инвалидни пенсии ТЕЛК и социални услуги. Схемата работи с фалшиви документи и е свързана най-вероятно с други престъпления, смята Гешев. В Силистра данните показват много висок процент на инвалидни пенсии – 28%.

Предстоят проверки и в останалите областни градове, където процентите на инвалидни пенсии са по-ниски. 70% от разпитаните по време на проверките не знаят от какво са болни, дали са били хоспитализирани и как се подават документи за пенсии за трайно намалена работоспособност. При една от проверките на МВР се доказва, че жена, която е регистрирана с 93% слепота, работи като шивач.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.

Работодателите настояха отново за реформа на ТЕЛК

Работодателите настояха отново за реформа на ТЕЛК

Велев: ТЕЛК е универсален документ и мощен стимул за измами

1,7 млрд. лева годишно изплаща държавата за инвалидни пенсии, а това е свързано и с редица социални услуги като получаване на безплатни винетки, безплатни дърва за огрев, допълнителна месечна помощ, средства за рехабилитация и други.

Според Гешев „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави„. Стотици милиони изтичат в пясъка и не достигат до реалните хора, които се нуждаят от тях, коментира още той. Вече има образувани досъдебни производства.

В Силистра, където е констатирана мрежа от посредници, срещу 600 лв. ТЕЛК-ът може да бъде получен, обясни Гешев. В някои градове сумата достига достига 2500 лв.

Вината е в държавата и съответните трудово-експертни лекарски комисии, коментира Гешев. Гешев увери, че в другите райони също се работи активно. Всички замесени в схемата носят наказателна отговорност, обясни още той.

За последния месец има образувани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки, съобщиха още от прокуратурата.

Майките опъват палатките и за ТЕЛК

Майките опъват палатките и за ТЕЛК

Искат финансовата подкрепа да се определя според потребностите

От 2011 година броят на пенсионираните поради трайна неработоспособност е нараснал с над 2000 души, показва справка на НОИ. За първите девет месеца на 2018 година всяка отпусната пенсия за инвалидност пенсия е била поради общо заболяване. Между 60 и 70% от инвалидите по общо заболяване са на възраст под 65 години.