От дружеството, определено да закупи активите на ЧЕЗ в България – „Инерком“ „Инерком“ не са дали най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – „Score Trade“ и „Global Victory Trust„. Това става ясно от ново разследване на чешки медии, цитирано от БНР.

Разследването на чешките журналисти показва, че от индийската компания „Индия Пауър“ заедно с малка българска компания „Фючър Енерджи“ са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

ЕК може да оцени сделката с ЧЕЗ, когато всичко е завършено

Еврокомисарят Марош Шефчович коментира сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ

Въпреки това, офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна, заяви пред БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Разследване на чешкия репортер Зузана Кубатова, публикувано в най-големия информационен портал на Чехия seznam.cz заедно с видео показва, че „Индия пауър“ съвместно с по-малка българска фирма – „Фючър енерджи“ е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът й е бил за пет години. На второ място е била „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът – девет месеца.

На трето място е „ЕнергоПро“ с 304 милиона евро. Въпреки това ръководството на ЧЕЗ преценява офертата на „Инерком“ като по-благоприятна за тях, гласи разследване на чешки медии.

Припомняме, БСП започна подписка в цялата страна с искане да бъде прекратена сделката за покупката на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ България от дружеството „Инерком“.

"Инерком" поиска официално ЧЕЗ

„Инерком“ поиска официално ЧЕЗ

Подадено е уведомление в КЗК

На 14 март депутатите бяха единодушни, че искат специална анкетна комисия в парламента да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач – Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандала със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на „Инерком България“ и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че започват подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отрече такова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник „Лидове новини“ Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.