Около 10 фирми, а може би и повече, продават 60 % от сиренето, имитиращо млечен продукт. Това стана ясно на пресконференция в БТА, предизвикана от публикуван в интернет списък с фирми, които предлагат млечни продукти с изкуствени суровини.

Това противопоставяне между производители и преработватели е неизгодно за самия бранш„, обяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. Той опроверга твърдението за наличие на картел между мандрите и посочи, че контролът се осъществява от Агенцията по храните. По думите му, е несериозно да се говори за картел между 240 фирми, колкото са те в България.

От асоциацията посочиха, че отдавна са изказали своето становище за влагането на добавки с растителен произход от страна на млекопреработвателите компании. „Потребителят, влизайки в магазина знае, че няма как да си купи сирене за 4 лева„, обясни Зоров.

Той посочи, че не са контролен орган, който да установи каква част от въпросните мандри влагат растителни добавки и използват млечни продукти – внос от ЕС. Зовор заяви, че според доклад на земеделското министерство два пъти повече се е увеличил вносът на млечни продукти от ЕС.

От асоциацията изтъкнаха високия процент данък добавена стойност, както и ниските субсидии като една от причините за слабата конкурентноспособност на българския бранш. Засегнатите фирми настояха за реална проверка от страна на контролните органи – Българска агенция за безопасност на храните и последващи санкции, дори затваряне на предприятия, използващи подобни суровини.

Димитър Зоров припомни за проверките, правени от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. По думите му след тях не е последвало нищо. Зоров заяви, че: „В този цирк са и търговските вериги. За нас е достатъчно, че имаме декларация от производителя, който гарантира, че това е млечен продукт“, обясни председателят на Асоциацията.

Един от млекопреработвателите, чиято фирма също е в „черния списък“ – Иван Грънчаров, заяви, че фирмата му работи само с българска суровина. Според него, тя неправомерно е включена в този „черен списък“ и изтъкна, че дори разчита на 30% собствено производство на мляко.

Той заяви, че няколко фирми са сезирали Прокуратурата за въпросния списък. Грънчаров обяви, че стандартът да не се влагат растителни мазнини е пожелателен.

„Преди време предприятие в Гърция е глобено с пет милиона евро за влагане на продукти с растителен произход„, допълни Димитър Зоров.