e9993fadc2c2f34ed0ad8822af15cfd7

Нова тв връща карикатуриста Ч. Николов на фона на протести срещу „свинщината“

#СтигаВечеСвинщини събра пред Кристал граждани, художници и журналисти

Нова телевизия е възстановила интернет канала с видеокарикатурите на художника Чавдар Николов и го е поканила отново да работи за нея. Това съобщи той в петък на протеста #СтигаВечеСвинщини, организиран в социалните мрежи заради решението на ръководството на Нова тв от сряда да изтрие всички карикатури на Чавдар Николов и да прекрати договора си с него.

Николов все още обмисля предложението на медиата и се надява, че ако приеме офертата, подобно нещо няма как да се случи отново. Карикатуристът напомни, че самите журналисти на Нова тв са застанали на негова страна пред ръководството си. Чавдар Николов допълни, че приема и извиненията на главния изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел.

 

„Страшно съм изненадан и очарован от подкрепата, която получих – не вярвах, че хората така спонтанно и поривисто ще ме подкрепят. С моята работа винаги съм показвал, че съвестта ме води в решенията ми – грешни или не, одобрявани или не. Това няма как да се промени – все едно дали ще бъда в Нова, другаде или както каза един колега: „По-добре да рисуваш по стените карикатурите си“. Странна перспектива е да стана уличен художник на тези години…“, каза художникът.

 

Чавдар Николов отправи послание и към премиера Бойко Борисов: „Трябва да му кажем, че истинските патриоти са тук, в градинката пред „Кристал“. А не онези, които са по долчинките на Странджа баир гора…“

 

„Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят. Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме. Те трябва да преглътнат тази свобода – нашата и тяхната, за да не ни засяга на гърлото. И което е по-важното – в медиите трябва да подвият опашките си така наречените политкомисари на властта. Те трябва освободят тези места.“

 

Протестът бе в 12.30 пред „Кристал“. В градинката имаше много граждани, журналисти, творци и университетски преподаватели, сред тях карикатуристът Христо Комарницки, философът и журналист Тони Николов, писателите от „Стършел“ Михаил Вешим и Румен Белчев, скулпторът Велислав Минеков, депутатите Гроздан Караджов (РБ) и Георги Кадиев (независим), активисти на „Протестна мрежа“ и пр.

 

В сряда, часове след като карикатурата на Николов „Свински опашки vs конски опашки“ бе излъчена в сутрешния блок на Нова тв, тя бе изтрита както от сайта на телевизията, така и от платформа за видеосподеляне – VBOX7. Клипът изобразяваше Бойко Борисов и Динко под вееща се като знаме свинска опашка, по аналогия със „свинските опашки“, с които „доброволческият отряд“ на Перата бе вързал ръцете на заловени край турската граница мигранти.

 

Първоначалното обяснение на пиар отдела на Нова тв беше, че договорът с Чавдар Николов е прекратен заради слабата гледаемост на карикатурите му, установена след регулярен тримесечен преглед. От Vbox7 заявиха, че каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне е спрян, заради прекратяване на договора между автора и дружеството. „Това е бизнес решение на Нет Инфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април“, обясни Нова тв в сряда вечерта.

 

Изявлението, направено следващия ден от изпълнителния директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел (след избухналото недоволство в социалните мрежи и насрочения протест), се разминава с горното обяснение. Щосел призна, че решението е негово, но освен това говори и за „технически грешки“, случили се междувременно.

 

Той поднесе извинение и пое цялата отговорност: „Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури“, каза в четвъртък главният изпълнителен директор на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел във връзка със случая със свалените творби на карикатуриста. Като чужденец, и съм напълно наясно, че това не е извинение, аз прецених грешно начина, по който моето решение ще бъде разбрано, както и за интерпретациите, които ще провокира. Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление. Още веднъж поднасям извиненията си и поемам цялата отговорност.“

 

 

 

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *