На пресконференция в централата на партията Корнелия Нинова призова да бъде изчакано изказването на президента Румен Радев относно спорния момент с назначаването на шефа на антикорупционното звено.

„Предлагам ви да не бързаме с това заключение – предлагам ви да чуете президента Радев какво мисли.
Дълбоко се опасявам, че двамата не са се разбрали и че г-н Борисов е излъгал„, заяви Нинова по повод изказването на Борисов, че с президента Радев са се разбрали по въпроса относно създаването на специалното антикорупционно звено чрез сливане на сега съществуващите агенции – БОРКОР, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и КОНПИ.

„Ние сме против този начин на съставяне на звеното, защото то е механичен сбор от досега съществуващите органи. При това се предвижда и хората да останат същите, да няма разследващи функции, начина на избора на ръководство представлява опит на изпълнителната власт да овладее и това звено“, разкритикува лидерът на БСП.

Алтернативното предложение на левицата е специалната дирекция в ДАНС да бъде извадена от там, само тя да представлява това звено, да има разследващи функции, председателят да се определя от президента, членовете да се избират от парламента с две трети мнозинство.

„Целта е този орган наистина да бъде независим, да има разделение на властите и да се приложи принципа – власт, власт възпира“.

Корнелия Нинова обяви, че БСП започва консултации с професионалната магистратска общност за изготвяне на законопроект за съдебна реформа.
Поводът е публикуваният на страницата на Министерството на правосъдието антикорупционен закон. Консултациите ще се проведат в парламента от 21 август до 10-ти септември.

Нинова информира, че вчера е провела разговори с президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, Висшия адвокатски съвет – Ралица Негенцова, председателят на ВАС Георги Колев, декана на Юридическия факултет Сашо Пенов и със Съюза на съдиите. Нинова е изпратила писма – покани за започване на консултации.

„Всички приеха да участват в такива консултации и да дадат точно становище“, заяви Нинова. По думите й целта е най-накрая да се състои истински разговор за съдебна реформа и борба с корупцията.
„Години наред много правителства имитират такава и резултатът го виждаме – никакво чувство за справедливост и за това, който наруши правилата и закона, да си поеме отговорността“, каза Нинова.

Лидерът на БСП настоя от приказки за съдебна реформа да пристъпят към реални действия.