Хората с увреждания излизат на национален протест. 18 национално представителни организации, подкрепени от КТ „Подкрепа“, излизат с искане за справедлива реформа пред Министерски съвет на 11 април от 11.00 часа. Всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Това сочат данни от проведено онлайн проучване сред членовете на национално представителните организации.

Протестът е провокиран от намерението за реформа на медицинската експертиза, която беше публикувана за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазване.

Според предвижданите промени само едно водещо заболяване ще бъде включено в решението на медицинската експертиза. Така на практика, придружаващите заболявания няма да бъдат обхванати от комплексна грижа.

68 млн. лв. са предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

68 млн. лв. са предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

От 2019 г. е предвидено услуги да се предоставят изцяло със средства от държавния бюджет

По този начин с въвеждането на подобна промяна се показва единствено стремеж към механично намаляване степента на увреждането, се посочва в становището на организациите, представящи хората с увреждания.

Д-р Боряна Холевич обясни, че ако един човек е с тежка форма на диабет, довела до ампутация на крак, той ще бъде оценен само по водещото заболяване диабет и ще получи 80% неработоспособност, но няма да може да бъде направена оценка на ампутацията на крака и човекът няма да получи необходимия му личен асистент.

След планираните промени е въвеждането на оценка на работоспособността.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, обясни, че „такова нещо по света няма„. По думите му оценката на работоспособността е нещо уникално, строго индивидуално, съобразено с конкретното работно място.

Родители на деца с увреждания скочиха срещу "бля-бля" на министър Петков

Родители на деца с увреждания скочиха срещу „бля-бля“ на министър Петков

Според родителите се харчат излишно пари

Долапчиев заяви, че на 1 март са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика, Бисер Петков и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени. Министърът отговори на протеснтата нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация.

Някои от хората, които ще участват в утрешния протест излизат от дома си за пръв път. Очакват се три лъча от цялата страна и 90 автобуса и над 6 500 души.

Веска Събева заяви, че това е протест за достоен начин на живот на всички хора с увреждания.

 Хората с увреждане да не се боят от промяната, зове Бисер Петков

Хората с увреждане да не се боят от промяната, зове Бисер Петков

Реформата няма да „вземе“ инвалидните пенсии

С предвижданите нормативни промени около 35% или между 80 и 100 хиляди инвалиди ще излязат от категорията лица с трайни увреждания и ще бъдат понижени от първа във втора категория.

350 хиляди души са на срочен ТЕЛК, около 80% имат второ и трето заболяване. „Ние сме направили предложения и сме готови да участваме в дебат. Огромната част от заболяванията стават причина за други функционални заболявания и комплексно множествено увреждане“, обясни Долапчиев.

Спорна се оказва и скалата за оценка на неработоспособността, представена в парламента. Така хората, които получават инвалидна пенсия, ще бъдат оценени според работоспособността си. Така във въпросната презентация срещу графата „Пенсия за инвалидност“ стоят три групи лица – „без право на пенсия„, с „частичен размер“ и с „пълен настоящ размер на инвалидната пенсия„. Зад привидната цел „трудова реализация на хората с увреждания“ инвалидите ще станат най-работещите хора у нас.

Създават 100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.

Създават 100 нови социални услуги за хора с увреждания до 2021 г.

Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да ползват патронажна грижа и социални услуги в домашна среда