Падна мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“. След няколкочасови дебати Народното събрание гласува предложението на управляващите.

То мина със 172 гласа „за“, 14 „против“ и двама въздържали се депутати. Против гласуваха депутатите от ДПС.

 

 

В дебатите по предложението за възстановяване работата по проекта за ядрена централа взеха участие от всички парламентарни групи.

Ръцете на правителството вече са развързани за преговори със стратегически инвеститори, похвали се пред медиите министър Теменужка Петкова. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежава по този проект по думите й. Тя се надява да се препотвърди досега заявеният инвеститорски интерес. Напълно е възможно до 7-8 години централата да е построена.

НС решава рестарта на АЕЦ "Белене"

Обновена

НС решава рестарта на АЕЦ „Белене“

Рамадан Аталай: Енергетиката не трябва да започва с наздраве

Както и вчера в енергийна комисия наложи се предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ „Белене“, като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции.

 

 

От опозицията в лицето на БСП също подкрепят рестартирането на проекта, но левите настояват преди всичко за държавен ангажимент.

БСП винаги е била за изграждане на проекта, защото той е част от националната ни сигурност. В същото време България има традиция на износител на електрическа енергия. Левицата смята, че България може да стане енергиен фактор в региона. Освен това ядрената енергия е чиста енергия.

Депутатът Таско Ерменков изтъкна, че централата е печеливш проект.

От левицата разкритикуваха, че предложението на ГЕРБ за проекта връзва ръцете на правителството в преговорния процес.

Припомняме, вчера в енергийната комисия се проведоха аналогичните дебати, като там също се даде зелена светлина на проекта.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ „Белене“

„АЕЦ Белене – made in China – реактор сделан в СССР“

И вчера, и днес пред Народното събрание се проведоха рехави протести срещу евентуалното решение на народните представители. Те бяха организирани от десни, които останаха извън парламента на последните избори.

Вчера четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание заявиха, че не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ„Белене“ при „пазарни условия“ – да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Те излязоха с допълнителни условия и предложение за схема.

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ „Белене“

Още три условия за възлови, а и са нужни допълнителни гаранции

Работодателските организации предупреждават и че в публичното пространство се разпространява информация, която не отговаря на истината – за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Белене“, за обема на бъдещото електропотребление, както и за липсата на алтернативи.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ „Белене“ обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.