kuche-smet

Министър Василева ще даде старт на кампанията „Яко е да си еко“ за 2016г.

На 28 март министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще даде начало на националната образователно-информационна кампания „Яко е да си еко“, насочена към  популяризиране на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Събитието  ще се състои от 12,30 часа в Първа английска гимназия в София.

Тазгодишната кампания ще е съсредоточена върху две от приоритетните оси на програмата – „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Целта е формиране на екологично съзнание в българските граждани. Дейностите ще бъдат насочени приоритетно към учениците, като гаранция за устойчивост на предприеманите мерки по ОПОС 2014-2020 г.

Част от инициативата е провеждането на Зелена олимпиада, в която деца от  цялата страна ще решават тестове на екологични теми.  Тя се организира за четвърта година от образователния портал Академика БГ. Регистрацията и решаването на тестовете ще бъдат възможно от 28 март до 10 май 2016 г. Резултатите ще бъдат обявени на сайта на Зелената олимпиада http://zelenaolimpiada.bg/  на 20 май 2016 г.

Ще бъдат наградени 18 участника – по трима от всеки район за планиране: Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и и Югоизточен.

В заключителните събития по награждаването на най-добрите участници ще се включат и актьорите Димитър Рачков и Васил Василев Зуека със спектакъла „Яко е да си еко“.

==================================================

36,4 на сто от българите избягват найлоновите торбички

New Imagetrhtrhthtrhtrjh

36,4% от българите се въздържат от употреба на найлонови торбички. С процент повече са сънародниците ни, които се стараят да не използват пластмасови бутилки, чаши, чинии и пр.

Това сочат данните от национално представително изследване, изготвено от агенция „Екзакта“ по поръчка на ОПОС 2014-2020. Проучването е направено преди старта на образователната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“, насочена към оформяне на екологична култура сред подрастващите. Тя цели и популяризиране на мерките за чиста околна среда на МОСВ, изпълнявани чрез новата оперативна програма.

Доста висок процент – 38 на сто заявяват, че  когато изхвърлят пластмасова бутилка я смачкват, за да заема по-малко място в контейнера. 26 на сто не прилагат мерки за намаляване на отпадъците.

Интересни са и данните за мерките, които българите прилагат във всекидневието си и които водят до намаляване на замърсяването на въздуха. 58,5 на сто казват, че ходят пеш, 25,3% използват сухи вместо мокри дърва за отопление. 17,7 на сто целенасочено използват градски транспорт вместо личния си автомобил, а 15,8 процента заменят автомобила с велосипед. 6,6% казват, че използват въглища с ниско съдържание на сяра и пепел. 28,3 на сто от българите заявяват, че не прилагат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

На въпрос кое от изграденото по ОПОС 2007-2013 най-много е допринесло за чиста околна среда и опазване на природата, най-голям процент – 36,7 посочват 50-те нови пречиствателни станции за отпадни води. 15,7 на сто посочват 18-те регионални системи за управление на отпадъците, също толкова – 2550-те км подновена или нова ВиК мрежа. 11,3% избират купените по ОПОС тролеи и мотриси за метрото, 10,3 на сто – проектите за опазване на застрашените животински и растителни видове, 3,8% – друго, а 6,4 – не могат да преценят.

Сред най-сериозните екологични проблеми българите посочват изсичането на горите, липсата на залесяване, умишлените палежи, замърсяването на въздуха, незаконните сметища, липсата на достатъчно екологично съзнание у хората

Най-голям процент от българите – 49,7 на сто смятат, че проблемите със замърсените  територии в България се дължат на липсата на култура у хората. Сходен е резултатът и на въпроси кой е основният виновник за замърсените територии – 47,2 на сто посочват хората (традициите и културата). 11 процента смятат за виновник индустрията. 4,5 на сто посочват като основен виновник слаб контрол от страна на компетентните институции, 3,1% – вредните газове от автомобилите.


Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *