Намалява популярността на управляващите. Единствено кметът на София Йорданка Фандъкова прави изключение в тази тенденция. Това гласи обществено проучване на социолозите от Медиана, проведено през септември 2018 г.

Понижен е рейтингът на премиера Бойко Борисов. За месец популярността му е намаляла с 6 %. След него с понижен рейтинг са Волен Сидеров (- 5 %), Томислав Дончев (- 5 %), Цветан Цветанов (-3 %).

Социолозите отчитат спад и в общата оценка на работата на кабинета („Среден“ – 3.29).

Снимка 377805

За последните три месеца българите, които считат, че е добре правителството да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента. За последния месец техният брой е намалял с 6 %.

Само 8% е разликата между тези, които искат пълен мандат за правителството (37 %) и привържениците на предсрочни избори – (29 %). Преди три месеца разликата е била 20 %.

Снимка 377804

Увеличава се песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за поскъпване на енергоносителите в зимния период, обясняват социолозите.

Наблюдателите отчитат драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи 1% от електоралната си подкрепа, но все още води пред БСП с 3,5 %.

Снимка 377803

Кризата във властта от последния месец (включително и размяната на реплики между Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. Те са загубили над 3 % от електоралния си потенциал в рамките на месец.

Симпатизантите на партия „Воля“ вече са под 2 %. В същото време две политически формации набират скорост над психологическата граница от 2 % – „Демократична България“ и „АБВ„.

ДПС се утвърждава като трета политическа сила. От Медиана не виждат сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат.

Според социолозите, тази картина на относителна политическа стабилност би могла да е твърде измамна.

Над 55% от избирателите са заявили, че е възможно да гласуват за все още хипотетичните партии на шоумена Слави Трифонов и на настоящия президент Румен Радев.

Социолозите се застраховат, че тези избиратели са непредвидими. Твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото, признават от Медиана.

Проучването е направено между 1 и 8 септември 2018 г. сред 1006 пълнолетни граждани.