Наши евродепутатите искат от ЕК мерки срещу двойните стандарти при храните

Наши евродепутатите искат от ЕК мерки срещу двойните стандарти при храните

Емил Радев и Андрей Новаков настояват ЕК да се ангажира с конкретни срокове

От изявлението й стана ясно още, че в момента има изисквания продуктите да са безопасни и на етикетите да бъде отразено съдържанието им. В същото време няма забрана за продаването на един и същи продукт с различни показатели в различните страни.

„Аз съм категорична, че е нужна промяна в Европейското законодателство“, обяви Манолова. Общественият защитник настоява да се забрани продаването на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на Европа. Омбудсманът иска да бъде създаден ясен механизъм за контрол. Манолова ще се бори и за сериозни санкции срещу нарушителите на тези правила.

Втора проверка не откри разлики в етикетите на храни

Втора проверка не откри разлики в етикетите на храни

9 продукта са по-скъпи в България

„Позицията ми на национален омбудсман е пределно ясна – наличието на двойни стандарти на храните е не само дискриминация, но и обида за българските граждани„, заяви тя.

В момента сме заплашени от това към „Европа на две скорости“ да се добави и „Европа на два стандарта“, подчерта общественият защитник.

Тя е направила анализ на стоки в София, Берлин и Виена. Оказва се, че има храни, включително такива за деца, които в София са с доста по-висока цена. Например едно конкретно детско пюре в София се предлага с по-високо ниво на съдържание на олио (3,4%, за сравнение на Запад е 0,9%) и по-висока цена от тази в Берлин и Виена. Най-популярната газирана напитка пък в страните на Запад се произвежда със захар, а в България с фруктозо-глюкозен сироп, показва анализът.

Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Двойният стандарт и цените на храните са дискриминация

Манолова настоява за започване на процедура за промяна в регламента на храните и на директивата

„Въпросът с двойното качество на хранителните продукти може да бъде решен само с единна европейска регулация“, е позицията на земеделския министър Румен Порожанов. Той припомни, че повереното му ведомство е направило анализ на храните. Какво се оказва – има обезпокоителни завишения в някои от детските храни и в някои от шоколадовите изделия – между 30% и 70%. „Безспорно не трябва да съществува двойно качество, но това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация“,смята Порожанов