Омбудсманът Мая Манолова подхвана ВиК операторите заради сметките за вода. Нееднократно тя е сезирала отговорните институции, но решение досега няма. Националният омбудсман събра на дискусия по темата представители на различни ведомства. Повод за обсъждането е увеличеният брой жалби през 2017 г. за нечестно формиране на сметки.

Обсъждат поскъпване на водата с такса "солидарност"

Обсъждат поскъпване на водата с такса „солидарност“

Искат оставки във ВиК-Хасково заради урана във водата

Проблем се оказва наредба от 2014 година, жалбите за която са на четвърто място сред оплакванията – общо 488 за 2017 г., а за първите осем месеца на тази година те са вече 313.

МРРБ предлага промени в отчитането и плащането на ВиК услугите

МРРБ предлага промени в отчитането и плащането на ВиК услугите

Новата наредба предвижда и по-строги санкции при кражба на вода

В столичния комплекс „Красна поляна“ се стигнало до куриозен случай. Хората платили от 1800 до 3 000 лева сметка. ВиК дружествата слагали добавка за общо потребление. Оказва се, че най-наказани са най-изрядните платци.

КЕВР иска резултатите от проверката за скъпата вода в столичния кв. "Красно село"

КЕВР иска резултатите от проверката за скъпата вода в столичния кв. „Красно село“

Комисията пита спазени ли са общите условия и има ли пределна цена на услугата

Спорно е да се разпределя по равно таксата за общо потребление, според Мая Манолова. Позитивно е, че МРРБ се е заело със задачата да се промени наредбата, която наказва потребителите.

Дошло е време тази несправедливост да бъде решена, изтъкна общественият защитник.

Първият кубик вода да е левче за социално слабите, предлагат от МРРБ

Първият кубик вода да е левче за социално слабите, предлагат от МРРБ

В Стратегията за финансиране на ВиК отрасъла няма поскъпване, а нови изчисления

Заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова заяви, че разчита гражданите да дадат предложения за промяна на наредбата. След поредица потребителски жалби ведомството се е заело да промени нормативните текстове, но не може потребителят да плаща само своето потребление. Има отклонение в инсталациите, за което потребителите са задължени да платят.

Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

В Ямбол цената не трябва да скача, но там поскъпва с 20%

От ВиК дружествата не носят отговорност за състоянието на ВиК инсталацията в блока, стана ясно от думите на Крумова. Операторите правят корекции, но трябва да бъдат сезирани от потребителите. Според Крумова дистанционното отчитане е по-коректно.

В новите текстове се въвежда задължение за наличие на водомери, за да се спре с отчитането на база. Зам.-министър Крумова е убедена, че текстовете на въпросната наредба могат да бъдат подобрени.