15882

Каним руски специалисти за ремонта на СУ-25

„Авионамс“ ще се заеме с поръчката, обяви изненадващо Цвета Караянчева

 

автор:Дума

 

Руските щурмови самолети Су-25, които са на въоръжение у нас, ще бъдат ремонтирани от руски специалисти, но на българска територия. Това предложение е направила председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред руския външен министър Сергей Лавров. Двамата са имали среща в Москва вчера в рамките на официалната визита на Караянчева в Русия.

Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода „Авионамс“ и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта, заяви председателят на българския парламент. Поканата към руснаците е изненадваща, защото досега военното министерство упорито твърдеше, че българския завод „Авионамс“ няма капацитет да се справи с поръчката.

В края на миналата година правителството одобри ремонта на щурмоваците, за който можеше да бъдат сключени конкретни договори до около 100 млн. лева с ДДС.

МО сключи договор с 558-ми авиационен ремонтен завод в Беларус за поддръжката на 14-те машини. До поръчката бе допуснат само този кандидат, след като другата поканена компания – „Обединена авиостроителна корпорация–Русия“, не подаде оферта.

Тогава от „Авионамс“ обявиха, че може да ремонтират машините. От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача. Миналата година военният министър Красимир Каракачанов обясни, че „Авионамс“ няма нито нужното оборудване, нито лиценз, нито специалисти.

Впоследствие обаче се оказа, че Беларус е обект на европейски санкции. Месеци наред министерството търсеше начин да реализира договора, но явно сега е взето друго решение – ангажирането на завода „Авионамс“.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов коментира, че за ремонта на Су-25 са предвидени 40 млн. лева.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *