Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, позната като Истанбулската конвенция, не съответства на Конституцията на Република България.

Конституционният съд се произнесе, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Това стана ясно след заседание на конституционните съдии.

Решението бе взето с 8 на 4 гласа. Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение.

БСП и ПЕС се разбраха за Истанбулската конвенция

БСП и ПЕС се разбраха за Истанбулската конвенция

Работят за общите си ценности

Припомняме, съдът бе сезиран от 75 депутати от ГЕРБ. Искането внесено от Данаил Кирилов бе за „абстрактен предварителен контрол“ за проверка дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е конституционосъобразна.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Борисов го е срам от провала на ГЕРБ с Истанбулската конвенция

Борисов го е срам от провала на ГЕРБ с Истанбулската конвенция

Много внимателно, но мълчаливо следим сделката с ЧЕЗ

Освен от ВМРО и „Атака“, от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече „зле написан закон“.

Вера Йоурова: Не натискаме държавите да ратифицират Истанбулската конвенция

Вера Йоурова: Не натискаме държавите да ратифицират Истанбулската конвенция

Стриктно разграничавам джендър и сексуална ориентация, обясни еврокомисарят