Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Бургас е в тежко състояние. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е на място на бедствието в Бургаска област и координира възстановяването на щетите заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.
Според Нанков дигата на депото за отпадъци е откъсната от обилните дъждове. По думите му още днес проектанти започват работа по изготвянето на проект за ремонтирането и укрепването на компрометираната дига.

Трима министри обясняват на депутатите ситуацията в Бургаско

Трима министри обясняват на депутатите ситуацията в Бургаско

Липса на техническа документация, ерозия и затлачвания на преливниците причинили бедствието в Бургас

Тежка е ситуацията и с пречиствателната станция за отпадни води в Долно Езерово. Станцията беше залята от голямо количество вода. „Служител на станцията се е спасил, скачайки през прозорец“, съобщи министър Нанков и увери, че до няколко седмици нейният ремонт ще приключи.

Министърът допълни, че вече са предприети всички необходими действия за избягването на екологична катастрофа в област Бургас.

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

Още от сутринта е разчистено свлачището, което ограничи движението по аварийната и активната лента на АМ „Тракия“. Към 12.20 часа вече е отворен и пътя III-7907 Полски извор – Братово. Към 15.14 часа е възстановено движението и по пътя III-9008 Долно Езерово – Братово.
По главния път Бургас – Средец все още има 500-метров участък, в който е въведено еднопосочно движение, заради наводнение. Мобилизирана е техника за възстановяването на засегнатите пътища.

Нанков обясни, че състоянието на общинските пътища и уличната мрежа в селата Черни връх и Равнец е трагично, поради което в района ще бъде мобилизирана техника за възстановяване на проходимостта на пътищата.

„Днес продължаваме с описване на щетите, както по публичната инфраструктура, така и на частните домове, за да можем да насочим приоритетно средства за най-пострадалите“, каза министър Нанков.

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

Фермери обвиняват за наводнението „Напоителни системи“-Бургас

2-метрова приливна вълна от язовира заляла имуществото на фермерите

Компетентните органи започнаха и проверка на язовирите в община Камено, за да се провери какво точно е довело до страшното бедствие. По думите на Нанков в района на община Камено са установени непочистени дерета, по които е придошла голямата приливна вълна.
„Имаме уверенията на областния управител на Бургас, че са правени проверки, давани са предписания. Дори за днес е имало планирана проверка на язовирите. Факт е, че в продължение на реката, която свързва тези 4 язовира е дошла приливна вълна, тръгнала от празен язовир“, допълни Нанков.

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

МС дава 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено

За преодоляването на щетите от бедствието

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

БЧК вече организира национална кампания за подпомагане на бедстващите хора след наводненията в Бургас.
Средствата от дарителската акция ще бъдат изразходвани за възстановяване на щетите в домовете на засегнатите от стихията, за осигуряване на консумативи и материали за хората в криза.

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Обновена

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Ден на траур в община Камено