IMG_8528

За пореден път Кубрат бе столица на хумора в България

  Таланти и поклонници
Наградени бяха победителите в десетото юбилейно издания на националната проява

За десети път втората столица на хумора в България след Габрово – Кубрат посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. Проведе се специално тържество за отчитане на резултатите и награждаване на победителите в Десетия национален хумористичен конкурс „Кубрат 2017“. Присъстваха кметът на община Кубрат Алкин Неби, заместник-кметът Орхан Мехмед, председателят на общинския съвет Хюсеин Юмер, членовете на журито – Георги Василски – главен редактор на програма „Христо Ботев“ при БНР, акад. Румен Леонидов – управител на издателство „Факел“ и Ивайло Цветков – председател на секция „Карикатура“ при СБХ, много творци, ученици, граждани. Отсъстваше, поради ангажимент дългогодишния председател на журито и почетен председател на кубратския клуб „Жарава“ Борис Арнаудов.
18446800_838570892973213_5416036544170564520_n  Първо пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на клуба за хумор и сатира „Жарава“ – Кубрат. Това стори акад. Румен Леонидов, който и откри тържеството. След общата снимка за спомен, събитието се пренесе във фоайето на читалището. Тук бяха подредени 4 изложби – обща от карикатури на тазгодишни участници в конкурса, ретроспективна на участници в предишните конкурси, съвместна  на изографисани бутилки и други предмети на Мариета Валериева – художничка и на дървени скулптури на Цветан Дочев /и двамата от Враца/ и на  сувенири, награди и материали на членове на клуб „Жарава“.
Връчени бяха награди на победителите в раздела за карикатура. Специална награда на името на Велко Велков, присъдена от неговия син Владо Велков, получи Милко Диков от София. Награда за млад автор от секция „Карикатура“ при СБХ получи Гален Иванов от Кубрат. Връчени бяха още награди, грамоти и поощрения на карикатуристи.
IMG_8517След това тържеството се пренесе в ритуалната зала на читалището. Тук бяха връчени наградите в разделите „Стихотворение или кратък хумористичен разказ“ и „Кратки сатирични форми“. Специални награди получиха: на Конфедерацията на българските писатели – Борислав Костов от Велико Търново за пиесата „Секс, наркотици и крокодил“, Динко Павлов от Бургас за книгата „Есенни брегове“, Васил Аврамов от гр. Левски за книгата „Стряха от спомени“ и Янко Митев от Хасково – награда на списание „Факел“. от програма „Христо Ботев“ при БНР бяха наградени местните творци Димитър Атанасов, Стоян Черников, Здравко Вутов и д-р Красимир Манолов. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци, сувенири и други предметни награди за участие в конкурса.
Художествена програма изнесоха самодейни състави и изпълнители към местното читалище. А накрая всички се впуснаха в непринуден и весел купон с много настроение, музика, песни и танци до късно през нощта.

Светломир КИРОВ

Print Friendly

Автор: Светломир Киров-спец.кореспондент на "Несебър нюз "


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *