Около 100 доброволци участваха в 5 доброволчески акции в помощ на опазване на мозайките на паметника Бузлуджа. Те са внасяли строителните материали в сградата и са монтирали защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг, съобщиха от фондация „Проект Бузлуджа“.

На 8 ноември фондация „Проект Бузлуджа“ приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа. Според организаторите мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени.

Съюзът на репресираните: На Бузлуджа няма паметник, а пантеон на злото

Съюзът на репресираните: На Бузлуджа няма паметник, а пантеон на злото

В послание до фондация „Гети“…

По мярка бяха ушити 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията „Осинови мозайка“ са се включили десет личности и фирми за конкретно мозаечно произведение, както и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

Възмущение от дарението на фондация „Гети” за „чинията” на Бузлуджа

Възмущение от дарението на фондация „Гети” за „чинията” на Бузлуджа

Тежки репутационни щети за самата фондация и за САЩ…

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен.

След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Сдружение възмутено от "гаврата" Бузлуджа да е паметник на културата

Сдружение възмутено от „гаврата“ Бузлуджа да е паметник на културата

Позорно било България да се превръща в комунистически резерват

Проект Бузлуджа продължава работата за опазване на сградата в две основни направления – спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен „План за опазване и управление“ на монумента. Предстои отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.