Още по темата

  • Световрачане погребва четири жертви на ужаса край Своге
    Преди 2 часа

След тежката катастрофа с автобус, при който загинаха 17 души, жители на Своге готвят протест в сряда. С него те се надяват да повишат вниманието към опасния участък и така да бъдат спасени други човешки животи.

Местните жители разказват, че в района на инцидента стават много катастрофи, а самите те са

подавали сигнали, но така и не са получили внимание от отговорните институции.

В Деня на национален траур, в понеделник вечерта хората се събраха на мястото на инцидента и с мълчаливо шествие и бдение изразиха съпричастността си към трагедията и поискаха отговори защо на този участък се случват толкова много катастрофи.

„Самият път е много опасен от момента, в който го пуснаха в експлоатация. Когато беше направен този път, около една година стоя без мантинели. Водата, която трябва да върви по специален улей, на седем места пресича асфалта като река. Когато минаваш с колата през това нещо, тя просто поднася“, разказва една от жените пред камерата на „Здравей, България“ по NOVA.


Източник: БГНЕС

Жената разказва още, че камъни падат по пътното платно, като при един такъв случай е било счупено предното стъкло на автомобила ѝ. Тя е опитала да подаде жалба, но ѝ е било казано, че това място може да е на всеки и не било позволено на това място да се сложат мрежи, заради което участъкът не бил обезопасен.

Хората разказаха още, че

мантинелата е в лошо състояние още отпреди около два месеца заради тир, който я е бутнал.

Около две седмици мантинелата е стояла неоправена, а след това е била само закрепена директно за тревата, без да е захваната в цимента.

Така се спасяват човешки животи

Подавани са сигнали и за лошата настилка на пътя. Според жителите на Своге това е парков асфалт, при който няма сцепление между гумите на автомобила и пътя.

Местните хора смятат, че проблемът не е във фирмата, строила пътя, тъй като допускат, че тя просто е изпълнила всички изисквания на държавата по проект. „А защо проектът така е даден, защо мантинелата е сложена в земята?“, питат хората от Своге. Те уточниха, че ежедневно виждат как коли и тирове имат проблеми на точно този завой.

Фирмата за Своге: АПИ ни каза да го ремонтираме така

Местните информираха, че

знакът за ограничението в скоростта е сложен съвсем скоро – след удара на тир в мантинелата, преди не повече от месец.

Междувременно и днес продължава разследването на причините за трагедията в Искърското дефиле. Засега с обвинение за тежкия инцидент е само шофьорът на автобуса Григор Григоров.

Прокуратурата го разследва за причиняване на смърт по непредпазливост. Той е шофирал с превишена скорост, но според експертите част от причините за инцидента са лошата пътна настилка и неправилно поставените мантинели.