Още по темата

  • Цацаров иска два имунитета – за смърт на пътя и за търговия с вот
    20.06.2017

Тази сутрин в офиса на ГЕРБ беше депозирана оставката на депутата Димитър Гамишев. Това съобщи от парламентарната трибуна съпартиецът му Спас Гърневски.

„Това е с единствена цел да не пречи на проверката и да не се спекулира с името на ГЕРБ, както това непрекъснато се прави от опозицията“, заяви Гърневски.

Депутат от ГЕРБ изнудвал търговец за суджук за премиера

Депутат от БСП с обвинение за търговия с вот, той: Дискриминация

Оставката на Гамишев идва след като НАП започна проверка на данъчните му декларации.

„Настояваме ръководството на ГЕРБ да вземе решение по случая с депутата Димитър Гамишев, което да отговаря на интересите на българските граждани. Неприемливо е да има политически чадър върху народни представители от ГЕРБ, които нарушават закона”, пък каза в декларация от името БСП Николай Бошкилов.

Гамишев е общински координатор на ГЕРБ-Гоце Делчев и народен представител. Миналата година той сам се отказа от имунитета си, който беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров заради дело за причиняване на смърт на пешеходец. Катастрофата стана през 2014 г. в село Копривлен. Заради нея тази седмица Гамишев беше осъден на първа инстанция в Благоевград на 2 години – условно.

Проверката на НАП е свързана с фирмата „Гамишев – НКБ” ЕООД. Тя има данъчни задължения от 195 774 лв., но не и имущество, върху което могат да бъдат наложени обезпечителни мерки. Дружеството е прехвърлено на друга компания малко преди бившият му собственик Димитър Гамишев да стане общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев.

От БСП посочват, че данъчните задължения на фирмата датират отпреди смяната на собствеността на компанията.

В средата на миналата година от НАП са поискали съдът да развали сделка за около 200 000 лева за прехвърляне на имот заради данъчните задължения на фирмата. Делото още не е приключило.

„Димитър Гамишев няма да бъде ръководител на общинската структура в Гоце Делчев”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Подадена е оставката, тя е в деловодството. Оттук нататък е технология, за да мине за гледане през пленарна зала и да бъде приета“,  добави Цветанов. Според него е прехвърлянето на фирмата от Гамишев с било морална постъпка, като депутатът, при влизането си в политиката е решил да се освободи от бизнеса си.

Цветанов посочи, че Гамишев е обяснил, че компанията му не е имала данъчни задължения преди прехвърлянето ѝ.