Още по темата

  • Челик: Да направим турския официален в България
    Преди 19 часа
  • Вицепремиер: Има риск от струпване на автобуси на границата с Турция и мигрантски натиск в изборния ден
    Преди 1 ден

„Опити за намеса във всички избори през последните години в условията на демокрацията от страна на турската страна, агитирайки скрито или не толкова скрито за определени политически сили, партии, са съществували“. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков.

По думите му и сега – за това на 26 март, е така.

„Вярно е, че има известно напрежение, свързано с една от политическите партии,

която получава подкрепа от турската страна, но взимаме мерки това да не продължава по този начин, по какъвто се опитват. Беше привикан турският посланик в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за което говоря в момента, така че нещата са под контрол”, каза Огнян Герджиков.

Вчера турски кмет призова изселниците в Турция да гласуват, за да бъде приет турският като официален език в България.

Междувременно стана ясно, че председателят на ДАНС е подписал заповед за забрана за влизане в България на турски гражданин за 5 години.

Миналата седмица стана ясно, че турският посланик у нас беше привикан в Министерство на външните работи, след появата на кадри с него в предизборен клип на обединение ДОСТ- Национална партия „Свобода и достойнство”. Това предизвика напрежение между София и Анкара. По същото време турският социален министър в Истанбул агитира български изселници за коя точно партия да гласуват – за ДОСТ, обещава и придобивки и отстъпки, които турската страна може да направи, за да даде възможност те да гласуват.

По-късно от турското външно министерство критикуваха българския закон, според който в страни извън Европейския съюз, изборните секции могат да бъдат най-много 35.

 

Външно: Директна намеса във вътрешните работи на България

Борисов: Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна

Ексминистър: Правилата на играта с Турция да се променят

„Този опит за намеса от турска страна за агитация за определена политическа сила не е във феър плея, тъй като е в споразумението, което имаме с турската страна по повод предстоящите избори”, подчерта служебният премиер.

„В закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС – 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон. Нищо чрезвичайно не е станало, за да се вземат толкова чрезвичайни мерки към този момент. Ако в следващ момент се случи нещо чрезвичайно, тогава вече би могло да се мисли какво би могло да бъде”, заяви още Герджиков.

Кой стои зад скандала между България и Турция

Външно: Директна намеса във вътрешните работи на България

Турция с контраобвинения към България

Междувременно започна транспортирането на бюлетините от печатницата на БНБ. Днес изборни книжа ще бъдат доставени в пет области в страната – Смолян, Хасково, Кърджали, Ловеч и Плевен, заяви комисар Петър Антиев, зам.-началник на отдел „Организация на охранителната дейност“ към дирекция „Жандармерия“ – ГДНП, съобщиха от МВР.

Транспортирането се извършва при завишени мерки за сигурност и по предварително утвърден график – с набелязани дати, направления и маршрути за съпровождане на изборните материали. Охраната се осъществява от служители на дирекция „Жандармерия“, Столичната и областните дирекции на МВР.