Purvanov.17.06.2016-2cae4fbc

Георги Първанов: Автобусите от Турция са тук!

 

Притеснява ме обаче това, което ще направи турската държава в изборните ни секции на нейна територия

Подобна намеса във вътрешните работи и изборите на България не е имало дори по времето, когато сме били разделени на „Княжество България“ и „Източна Румелия“. Сега сме свидетели на груба провокация. Всичко е грубо. От изявлението на турски висши представители, до поведението на партия ДОСТ, на господин Местан. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „Бях в Кърджали, видях автобусите. Видях микробусите, от които звучаха османските химни, на възможно най-висок тон от високоговорителите.

И всичко това го има в мрежата. Има клипове, които може да види всеки. Чувам, че много партиите искат, така по матросовски, да спрат автобусите на границата в деня на изборите.  Но голяма част от автобусите вече са тук ! Но все пак те ще гласуват тук на българска територия. В секции, в които все пак бихме могли да контролираме процеса, за да няма нарушения. Повече се плаща за онова, което ще направи турската държава в онези секции, които са оттатък, на нейна територия.  Аз мисля, че там ще има вот, организиран и под строй. И след това представете си една парламентарна група, формирана от този вот, една пета колона в новия ни парламент, какъв провокатор би бил“.

ABV-D21_300x250Първанов бе призован да коментира социологическите проучвания, които отреждат категорични позиции на коалиция „АБВ – Движение 21“ в следващия парламент, както и възможностите на обединението за партньорство с  различни формации след вота.  „Поредно социологическо проучване дава място на коалиция „АБВ-Движение 21“ в бъдещия парламент и аз мисля, че ние бихме могли да бъдем конструктивният фактор в следващото Народно събрание. Можем да бъдем и коректив и алтернатива и опозиция. Ние нямаме много отворени пътища надясно, особено след онова, което се случи в предишни години. Освен това и заради идейни различия, просто не мога да си представя, че ние от АБВ и Д21 бихме могли да бъдем в едно управление с партии като ДПС, Обединените патриоти или „Воля“ на Марешки“.

„Но аз бих искал да обърна внимание и на тази кампания. Тя се превърна в един безкраен спор за наследството. Кой управлявал по-зле, дали Борисов или БСП. Хайде да си поговорим какво ни чака, какви идеи има, какви хора има в листите. Хората трябва да изберат на тази база, а не за отношение към миналото.  Това е безумна кампания.  Ако я сравним с Европейските две скорости, то у нас имаме кампания на две писти. Виждаме две разделени формации и обявени, че една от тях е победител и всичко друго се опитва да се постави в „Б“ група.  Нека някой да ми каже една европейска държава, в която има подобен стил. Такъв стил. Това няма нищо общо с демокрацията. Представете си , че социолозите по някаква причина кажат, че шампион във футбола ще са ЦСКА или ФК „Левски“. Това означава ли, че трябва да гледаме само мачове между тези два отбора? Не, това не е демокрация“.

Георги Първанов бе категоричен, че Коалиция „АБВ – Движение 21“ е политическата сила, която в момента единствена защитава автентичните леви ценности.  „Ние сме носител на основния критерий за лява политика, защото ние сме за това да падне плоският данък и да въведем прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум. БСП, които наложиха плоския данък, сега си го пазят. Приоритет за нас е преодоляването на демографската криза. По-високи майчински, безплатни детски градини и ясли и поне 30 процентно увеличение на заплатите на станали вече дефицитни професии, като учители и лекари, защото иначе ние ги губим“.

В заключение Първанов отговори и на въпрос, свързан с предложението на някои европейски лидер Евросъюза да се движи на две скорости. „Предложението за Европа на две скорости е безобразие. Аз мога да говоря по въпроса много, но за мен, да се съберат четирима лидери и чрез „шушу – мушу“ да разделят ЕС на клуб на богатите и на периферия, за мен това е в пълно противоречие с  идеята на строителите на съвременна Европа. Проблемът  е друг. Той е в самите европейски лидери, които са по-слаби от всякога. Те трябва да видят, че големите проблеми идват от бюрокрацията в Брюксел, която изсмуква силите на Европа и я прави слаба и неконкурентоспособна“, посочи той.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *