Десетки граждани събра протестът на майките на деца с увреждания.

С черни знамена, плакати „Системата ни убива“ и „Вън Валери Симеонов“ преминава протестът на гневните родители пред сградата на Министерски съвет.

Гражданското негодувание на протестиращите преминава при засилено полицейско присъствие.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли – не боли, това е истината

Поводът за негодуванието беше изказването на вицепремиера Валери Симеонов във връзка с проекта на закона за хората с увреждания.

Той го определи като „опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях„.

Днес майки на деца с увреждания носят ТЕЛКове, за да докажат, че децата наистина са болни и имат нужда от подкрепата на правителството. Искането на протестиращите е незабавна оставка на вицепремиера Симеонов. Пред камерата на news.bg майки заявиха, че „има Господ“ и исканията им ще бъдат чути. Протести освен в София, са организирани и във Варна, Стара Загора, Пловдив, Враца, Силистра, Плевен и от българското общество в Лондон.

Припомняме, в петък – 19 октомври, докато в зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета „Борисов-3“ от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

Думите на Валери Симеонов били: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях„. Изказването е направено след заседание на Тристранката, на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

По-късно премиерът Бойко Борисов се извини за думите на своя вицепремиер.

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: „Стига с този театър„.