Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) отложиха разглеждането на процедурата от втора точка на дневния ред на кадровия орган – процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, внесена от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Причината за отлагането – за да се отстранят нередовности в процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър проф. Янаки Стоилов, което влезе като точка 1.

Магистратът Огнян Дамянов настоя за отлагане на разглеждането на точка втора от пленума, докато не се отстранят нередностите в процедурното предложение на проф. Янаки Стоилов. Дамянов поясни, че двете предложения следва и да се обединят, но след като се изчистят нередностите в процедурното предложение на проф. Янаки Стоилов.

Следващото заседание на пленума на ВСС ще бъде на 4 май от 9.30 ч., когато трябва да се обсъди преценката дали са отстранени нередовностите в процедурното предложение на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и дали може да се тръгне напред.

Припомняме, че на днешното заседание на ВСС магистратите настояха в 7-дневен срок министърът на правосъдието Надежда Йорданова да отстрани нередности по процедурното предложение на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Преди откриването на днешното заседание главният прокурор Иван Гешев обвини правосъдния министър Надежда Йорданова, че само обикаля телевизионните студия и разпространява неверни твърдения.

От своя страна министър Йорданова заяви, че е крайно време България да получи главен прокурор, който защитава правата на хората, без да ги нарушава и не се прикрива зад полицейско насилие.

ВСС ще започне с предложението на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев

ВСС ще започне с предложението на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев

Това решиха кадровиците с общо 16 гласа „за“, без нито един против и „въздържал се“