OLYMPUS DIGITAL CAMERA

България се прекланя: 140 години от Шипченската епопея

България се прекланя: 140 години от Шипченската епопеяСнимка: Община Казанлък

Тържествено отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. ще се състои на връх Шипка в присъствието на държавния глава Румен Радев и председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Отбраната на Шипченския проход е може би една от най-героичните и решаващи битки с участието на Българското опълчение по време на Руско-турската Освободителна война (1877-1878г.) Сраженията се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода, намиращи се под командването на ген. Столетов и войската на Сюлейман паша, която ги превъзхожда по численост. Тези героични боеве и подвигът на българските опълченци остават в историята ни с името Шипченска епопея. Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено и осветен на 29 август 1934г.

Агенция „Фокус“
Кметът на Петрич Димитър Бръчков: Трябва да осъзнаем, че да си българин е гордост, но и голяма отговорност

Трябва да осъзнаем, че да си българин е гордост, но и голяма отговорност. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Петрич Димитър Бръчков по повод 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. „Кръвта, пролята от всички тези герои и подвигът на Шипка, независимо дали са българските опълченци, руски солдати или на войници на съюзни държави, които са ни подкрепили, поддържа нашето национално самосъзнание“, каза Бръчков и добави, че Шипка е България. По думите му задача и отговорност на всеки българин е да предаде на поколенията след нас непреходните завети на героите, сражавали се за Отечеството, но това не става с празна риторика.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция „Фокус“
Председателят на НС Димитър Главчев: Връх Шипка е символ на единството на българите

Връх Шипка е символ на единството на българите. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който се включи в пешеходен поход от с. Шипка до връх Шипка в Стара планина по случай 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Реших да съпреживея случилото се преди 140 години и по този начин да се преклоня пред паметта на героите, които са дали живота си за свободата на България. Това беше причина да се включа в един от лъчовете на туристическия поход до Паметника на свободата на връх Шипка“, обясни Главчев. Самият връх е символ на много неща. Това е мястото, където трябва да покажем националното съединение. Когато има национални каузи е хубаво да се обединяваме, за да вървим напред като народ и държава, каза още председателят на Народното събрание. „В подстъпите на този връх се срещат две империи – руската и османската. Опълчението ни се е включило достатъчно активно, макар и 4-5 пъти по-малобройно от османската войска“, добави Димитър Главчев.
„Връх Шипка е символ на единството на българите и символ на почит към руски, украински, полски, словенски финландски и други военни, които са загинали за свободата на България“, добави той.
По думите му българо-руските отношения имат богата история – минавали са през много добри периоди и през не толкова добри, но по традиция отношенията между България и Русия са добри, тъй като има обща основа – историята. Главчев каза още, че се надява отношенията ме

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Шипка е достойнството на народа ни

„Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. „Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството“, каза още Нинова.
Лидерът на БСП поднесе цвета пред костницата на Шипка.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев на Шипка: Поколения българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си. Това заяви днес президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Миналият август започнах своята кампания оттук, от това свято за всички нас място. Защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза“, посочи Румен Радев. Президентът призова българите да се ръководят от техния пример, макар че времената са други. „Новите времена носят нови морални изпитания. Днес, ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода“, подчерта държавният глава.
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий. Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава.
По-рано президентът Румен Радев се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия. Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и „защото с присъствието си и с всяка своя крачка потвърждават неразривната връзка на нашия народ с нашата история“.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето

Преди 140 години на това място се реши изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Шипка е свято място, което ни обединява като народ. Това каза държавният глава Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. на връх Шипка, предаде репортер на Радио „Фокус“. Президентът изтъкна, че Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето.
Румен Радев положи венец пред Паметника на свободата. В момента се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция „Фокус“
Започнаха честванията по повод 140-ата годишнина от Шипченската епопея

Започнаха честванията по повод 140-ата годишнина от Шипченската епопея, предаде репортер на Радио „Фокус“. Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Очаква се Великотърновският митрополит Григорий да отслужи заупокойна молитва. На върха присъстват председателят на НС Димитър Главчев, представители на дипломатически мисии у нас, кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Габрово и Стара Загора. На върха са се събрали стотици граждани.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев пристигна на връх Шипка

Президентът Румен Радев пристигна на връх Шипка, предаде репортер на Радио „Фокус“.
Държавният глава се включи в един от лъчовете на туристическия поход до Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се всеки момент да започне официалната част тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва.
Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.
Малко по-късно ще се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция „Фокус“
АПИ: Въвеждат се ограничения в движението по път I-5 Габрово – Шипка – Казанлък във връзка с отбелязването на 140 години от Шипченската епопея

До 22.00 часа, за честванията на 140-ата годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово – Шипка – Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката, както следва:
– за пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Проход на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;
– за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково – Проход на Републиката – Дебелец за Велико Търново и Русе.
Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.
В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: път I-6 Калофер – Казанлък – път II-55 Гурково – Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (връзката на път I-5 с I-6).
През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопея

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопея. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на парламента ще присъства в 8.30 часа на литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Димитър Главчев ще поднесе цветя пред костницата, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини, загинали в България по време на Освободителната война. В 9.00 часа той ще се включи в похода към връх Шипка, който ще тръгне от двора на църквата.
В 12.00 часа председателят на Народното събрание ще бъде на официалната церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка, с която ще бъде тържествено отбелязана 140-тата годишнина от Шипченската епопея. Димитър Главчев ще присъства на заупокойната молитва в криптата на Паметника на свободата и ще наблюдава възстановка на епичните боеве.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопея

Държавният глава Румен Радев ще участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще се включи в туристическия поход, който ще достигне до връх Шипка.
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.
Малко по-късно ще се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция“.
По-късно президентът Румен Радев ще проведе среща с кмета на Община Габрово Таня Христова в библиотеката на Техническия университет в града.
Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово.
Тържествена заря-проверка ще се проведе от 21.10 часа.

Агенция „Фокус“
Отбелязваме 140 години от Шипченската епопея

Тържествено отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. ще се състои на връх Шипка в присъствието на държавния глава Румен Радев и председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Честванията ще започнат с литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и туристически поход към върха, който ще тръгне от двора на църквата. По обяд ще се състои официалната церемония пред Паметника на свободата на връх Шипка, с която ще бъде тържествено отбелязана 140-тата годишнина от Шипченската епопея. По-късно ще бъде отслужена заупокойната молитва в криптата на Паметника на свободата и ще се състои възстановка на епичните боеве. Вечерта държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея. Официалната програма ще приключи със слово на президента и тържествена проверка-заря.

Епичните боеве през август 1877 г. се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21-ви до 23-ти между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. След боя при Стара Загора Сюлейман паша, след като попълва армията си с хора, оръжие и боеприпаси, насочва войската си (27 000 редовна войска – без башибозука, и 34 оръдия) към преминаване на Шипченския проход. На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини – 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления „са крайно необходими“. Но ген. Радецки, чиито войски са разположени на фронта от Севлиево до гр. Елена, счита, че придвижването на турците към Шипченския проход е само демонстрация и че главният удар ще бъде нанесен откъм Осман Пазар (днес гр. Омуртаг).
В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично – по своята самоотверженост и смелост не отстъпват на руските вoйници. На 21 август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. На първия ден са отблъснати 7 атаки. На следващия ден турците не атакуват, но престрелките не стихват. Шипченци спечелват едно цяло денонощие, което е от огромно значение за успеха на отбраната. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават шест табора подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника – на повече от 8200 души.

Print Friendly

Автор: Агенция "Фокус"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *