ОТ БСП настояват да се провери произходът на средствата, с които „Инерком“ кандидатства за купуването на ЧЕЗ.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков внесе три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата.

Да се провери и сделката по приватизацията на ЧЕЗ, която се е състояла в два етапа, през 2004 и 2012 г.

Според Зарков продажбата на 33% от дружеството от правителството на Бойко Борисов се случва в нарушение на стратегически документи на държавата. „Нарушени са два документа и основно Стратегията за приватизация на ЕРП, където ясно е записано, че страната ни трябва да запази поне 33% от тях, за да може да знае, какво се случва там“, коментира Зарков.

Левицата настоява да се провери законосъобразността на двете сделки. „Искаме отговор на въпроса – какво се е случило с досъдебно производство, което прокуратурата е образувала през 2013 г. срещу неизвестен извършител, служител на ЧЕЗ – България.

Той е бил разследван за недостатъчно грижи при управлението и стопанисването на дружеството, което е довело до големи щети“, заяви още Крум Зарков.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова.

Още същия ден Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. След това скандалът около продажбадата на ЧЕЗ доби не само вихрени в България размери, но и прехвърли границите на страната към Чехия.

Лично министър председателят се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет премиерът Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.