Премиерът Бойко Борисов се отнася с уважение към въпроса за македонския език. Така той отговори на въпрос от македонски журналист, който цитира мнение на БАН, че македонският език е диалект на българския.

Това стана по време на съвместна пресконференция между премиерите на България и на Македония – Бойко Борисов и Зоран Заев в Струмица след заседанието на двете правителства. Българска правителствена делегация е на посещение в Македония.

Българският премиер се обърна към медиите в залата: „Категорично нито една от медиите нямат слушалки и се разбираме. Какво по-важно от това да се разбираме„, запита Борисов.

Сигурно има докторати, направени по темите, хилядолетна история имаме, винаги може да се намери нещо, заради което да се караме и да твърдим кой е по-стар. Отдавна в нашите отношения с колегата Заев сме се разбрали, коментира Борисов.

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договорът с Македония в сила до края на годината

Договарят Захариева и Димитров

Нито ние ще дойдем да живеем тук, нито вие при нас, каза министър-председателят на България. Виждам, че ме разбирате добре, което е отговор на всичко останало, каза с усмивка Борисов.

Македонският премиер Зоран Заев отговори, че Договорът за добросъседство е подписан и на двата езика. Убеден съм, че на този договор трябва да гледаме с радост и да се стремим към перспективите, каза Заев.

Преди пресконференцията бяха подписани двустранни споразумения в различни области – туризма, картографията, преноса на газ, инвестициите и за сътрудничество между енергопреносните системи на България и на Македония.

Заедно ще работим по борбата с тероризма, кибепрестъпленията, да отговорим на предизвикателство на миграцията, заяви македонският премиер по време на съвместната изява.
Убедени сме, че перспективата за членство в ЕС и НАТО ще доведат до траен просперитет и стабилност. България изпраща експерти за повишаване на административния капацитет. Искрена благодарност на премиера Бойко Борисов и до правителството на България за помощта да помогне евроинтеграцията ни, каза Заев.

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

„Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история“

„Солидарен съм с казаното от Заев. Мога да допълня само, че сега е моментът да се ползва и Българското европредседателство“, допълни Борисов. Хората искат работа, бизнес. Ние сме длъжни да ги подсигурим.

И в Струмица премиерът Бойко Борисов изказа своята теза за скромността. „Колкото по-скромно гледаме на това, което правим, толкова по-добре. Възможностите не са насочени към трети страни. Да направим възможно всички да получим по равно, достатъчно“, каза Борисов и отправи поглед и към Сърбия за подобряване на инфраструктурата и мобилните връзки в региона. Говорейки за Западни Балкани не може да игнорираме.

Работа, скромност, без исторически претенции, без гръмки фрази. Върнем ли се в тема история, приключва бъдещето. Непоискана помощ не предоставяме. Разглеждаме нашите приятели като добри съседи, с които може да комуникираме в региона, допълни премиерът и заяви, че след 1-2 години ще ходим от София до Скопие за час и половина.

Той изреди автомагистралите „Струма“, „Тракия“, „Марица“ и „Хемус“ и заяви, че в дългосрочен план искаме да имаме бърз контакт със страните от региона. На българска територия сме готови и с проектите, и знаем колко ще ни струва Коридор №8, каза Борисов.

Преди съвместната пресконференция посещението на българската правителствена делегация в Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Тя се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица.

Двамата положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г., който загина в авиокатастрофа на 26 февруари 2004 година в Босна.