Правителството на Борисов проспа мерките срещу африканската чума. Дори и днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави.

Не може да имаш механизмите в ръцете си да решиш проблема и в дневния ред на премиера да бъде среща с ФК Алфа, разкритикува на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Има мерки, които могат да дадат резултат, но не се прилагат, според нея. Затова и от БСП излизат със становище, адресирано до министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него партията дава предложения за справяне с епидемията по свинете.

БСП предлагат от излишъка в бюджета да се създаде фонд, който да определи на пазарни цени обезщетения на собствениците на умъртвени животни.

Правителството да финансира и ловните дружинки, които да правят обходи и санитарен отстрел. По думите на Нинова е необходима и среща със съюза за ветеринарните лекари и сключване на рамково споразумение с тях. В страната има 2000 специалисти и техния труд не се използва, защото работят само на частна практика, изтъкна Нинова. От 4 г. ветеринарните лекари нямали договор с министерството.

Като дългосрочна мярка лидерът на БСП посочи наложителни промени в наредбата за регистрация на домашните животни, като се премахнат административните процедури, които затрудняват малките стопани точно от типа „заден двор“.

Нямаме намерение да трупаме партиен дивидент от нещастието на хората. Всички българи ще пострадат от тази ситуация – икономиката, всеки ще плати социална цена, като го ударят цените. Темата изисква надпартийно и национално съзнание, изтъкна Нинова.