Необходим е натиск по всички фронтове за вкарването на децата в училище и задържането им там. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БТВ.

Според него трябва да е ангажирана цялата държава. Дончев е категоричен, че справянето с този проблем няма как да е ангажимент само на учителите или на директорите на училища. Той открои това като една от грешките в годините назад – за насърчаването на децата да бъдат в училище се е разчитало основно на педагогически персонал.

Екипи посещават децата, отпаднали от образователната система

Екипи посещават децата, отпаднали от образователната система

Очаква се и нов информационен продукт

Вицепремиерът допълни, че усилието не е само за тези деца, на които им предстои да са в първи клас. Има такива, които сега трябва да са втори и трети клас. Те също са част от целта„, допълни Дончев.

„Какво става с едно дете, което днес трябва да е първи клас и не отиде на училище? Какво става с него след 7-8-10 години? Пред себе си то има две перспективи – или да е клиент на социалната система, или да е клиент на прокуратурата„, каза Дончев.

По думите му не само ромчета не ходят на училище.Системата ще се промени, посочи Дончев и добави, че това е част от програмата на правителството – системата на делегираните бюджети, „където парите следват детето“ ще бъде пребалансирана.

Дончев смята, че учителите, които работят в училища, където има проблемни деца, трябва да получават поне същото възнаграждение като учителите в елитна гимназия.

„Не ме вкарвайте в интригата коя фабрика на кого е“, каза Дончев в отговор на въпрос относно одържавяването на „Дунарит“. Той подчерта няколко пъти, че най-важно е каква ще е съдбата на работниците.

Относно „НДК гейт“ Дончев коментира, че не може да се каже, че са се давали безотчетни пари. По думите му е имало целева субсидия, която е свързана само с ремонта на НДК.