Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията за БНТ.

„След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация“, уточняват от агенцията.

В становището се допълва, че посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийския районен съд на основание приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик посолството на Руската федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство.

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и "украинизация" у нас

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и „украинизация“ у нас

Митрофанова отрича патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит

Припомняме, вчера стана ясно, че патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения.

От митрополията посочиха изрично, че действието следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект и с грижа за гражданите и че с него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт.

В социалните мрежи се разпространи и снимка на въпросния нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение.

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Кабинетът готов да съдейства, ако това е в правомощията