logo

HOMO BERBATOV Или как се прави човешка доброта

 

georgi_caldykov-236x300Д-р Георги Чалдъков

 

Добpото тpябва да се демонстрира като факт, то няма шанс да се      множи в тишината. В анонимност не можеш да налагаш ценности.        Димитрина Ходжева, директор на фондация “Димитър Бербатов”

 

Д-р Уилям Мейо (1861–1939) и д-р Чарлз Мейо (1865–1939) дават милиони долара за основаването на Медицински факултет в Минеаполис, щата Минесота. Тогава те изричат алтруистичното си послание: “Ние превръщаме мечтате си в действие – парите, които събрахме от пациентите ни, сега ги връщаме в университетската болница.”

От девет години през юни такива думи изрича и един голям българин: “Има много талантливи деца в България. Аз съм бил от тези деца едно време, виж докъде стигнах. И то с помощта на доста хора. Сега връщам тази помощ, която аз съм получил. И го правя с удоволствие. Опитвам се да помагам по начин, по който се чувствам отговорен.”

В съвременната демократична история на България това е Димитър Бербатов. Неговата Фондация всяка година дава стипендии на деца за подкрепа на талантите им в спорта, изкуството, науката и социалната дейност. „Фондацията ни гpади общноcт, гpади cемейство. Даваме пpимеp, че ycпявайки, тpябва да пpодължим да бъдем добpи xора. Това искам най-вече и за моите деца – да са добри хора“ – каза наскоро Бербатов.

Във вертикала на милионната си еволюция човекът (Homo) е преминал през: Homo habilis – сръчния човек, Homo ergaster – работещия човек, Homo еrectus – изправения човек, Homo faber – правещия човек, Homo irretitus – човека в електронната мрежа, Homo informаticus

И Homo Berbatov – събрал в едно Homo ludens – играещия човек, Homo sаpiens – мъдрия човек, Homo reciprocans – съпричастния човек, и Homo altrusticus – даващия добро човек.

Прочетете интервюто с Димитър Бербатов и Димитрина Ходжева, публикувано във вестник „24 часа“ на 20 май 2017, и ще се убедите, че добротата е тяхната мъдрост и тяхната игра.Остава и други да се заразят от нея.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *