81% от българите са на мнение, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването си за майките на деца с увреждания.
Това показват резултатите от допитване на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“, проведено от 27 октомври до 2 ноември сред 800 пълнолетни души в цялата страна.

Снимка 387486

Източник: „Галъп интернешънъл“

15% от българите са на противоположното мнение – че Симеонов не трябва да подава оставка.
Останалите участници в допитването (4%) не са отговорили на въпроса.

Разбивка по демографски групи показва, че практически всички предпочитат оставката на Симеонов.
Изключение донякъде правят привържениците на патриотите – близо 60% са против оставката на вицепремиера, а 40% я подкрепят.

При симпатизантите на ГЕРБ 50% искат оставката на Симеонов, а 40% – не.

Валери Симеонов се извини

Валери Симеонов се извини

Не счита за нужно да се аргументира за отношението си

В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката„, тълкуват от социологическата агенция.

Снимка 387487

Източник: „Галъп интернешънъл“

На въпрос дали правителството „Борисов 3“ трябва да подаде оставка заради събитията през последните месеци, 56% от запитаните българи са заявили, че кабинетът не трябва да подава оставка. От социологическата агенция посочват, че сондажът е започнал преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

34% от българите искат оставката на правителството.
10% не могат да преценят.

Борисов пита той ли да подава оставка

Борисов пита той ли да подава оставка

Ако Борисов поискал оставката на Симеонов, правителството падало

Оказва се, че оставката на правителството предизвиква повече нюанси в мненията на респондентите. Повечето обществени групи са „против“ оставката на кабинета.

Електоратът на БСП логично е по-скоро „за“.

Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Снимка 387485

Източник: „Галъп интернешънъл“

Почти 2/3 от сънародниците (64%) ни посочват, че премиерът Бойко Борисов е отговорен за създалата се ситуация около Валери Симеонов. 31% пък са на противоположната позиция.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов.
Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на „Обединените патриоти“ са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството. Българите явно очакват уволнение и забавянето му се оказва вредно за премиера„, тълкуват още от „Галъп“.