Close up shot of Bulgarian Lev money banknotes

10 полезни навика за пазаруване по празниците

 

Всички знаем какво се случва, когато дойде време за празничното пазаруване: тръгвате към магазина, за да вземете едно нещо, и по някакъв начин се озовавате на касата с пълна количка с неща, от които абсолютно не се нуждаете. Някои дори теглят бързи кредити, за да купят всякакви джунджурии. Ето защо сме съставили списък с навици за интелигентно пазаруване, за които бъдещото ви ще ви благодари.

  1. Оставете кредитните си карти у дома.

Ако се притеснявате, че няма да можете да се контролирате по време на разпродажбите, оставете кредитните си карти у дома. Вместо това, изчислете колко пари искате да похарчите или по-реалистично, можете да си позволите да похарчите, и вземете тази сума в брой със себе си в шопинг маратона си. По този начин няма да има как да изразходите повече пари от предвиденото.

  1. Спрете да харчите пари за книги.

Прочетете всичко, което искате, но спестете пари, като го направите, отивайки в библиотеката. Наистина няма причина да похарчите 20 лв за книга с твърди корици, която ще използвате няколко седмици и никога да прочетете отново. Много библиотеки са безплатни и почти сигурно ще имат всяка книга, която евентуално ви е необходима.

  1. Теглете пари само от банкоматите на вашата банка.

Възможно е да се изкушите да пренебрегнете таксите на чуждите банки, за които банкоматът ви предупреждава, преди да направите тегленето, но им обърнете внимание.

  1. Не купувайте неща, които ще използвате само веднъж.

За тези случаи, когато се нуждаете от нещо официално, което никога повече няма да носите, използвайте услуга за отдаване под наем, за да вземете дрехата на част от цената на дребно. Не само ще спестите пари, но и няма да се налага да се притеснявате за химическо чистене или съхраняване на този скъп тоалет.

  1. Никога не купувайте нещо само защото е в разпродажба.

Ако все още не сте купили нещо, не купувайте само защото нещо е на добра цена. Въпреки че изглежда, че получавате много, реалността е, че всъщност губите пари за нещо, което не бихте купили друг път.

  1. Купувайте само неща, които действително ви пасват.

Не си струва да купувате чифт панталони в разпродажба, ако те се предлагат само в размер с твърде малък или  твърде голям размер. Разбира се, можете да си кажете, че ще отслабнете или че ще се свият при миенето. Но реалността е, че всеки път, когато сложите тези панталони, няма да ви хареса как ви стоят.

И няма цена, която да оправдае покупката на артикул, който никога няма да бъде използван.

  1. Вземете кошница вместо количка.

Или още по-добре, не взимайте нищо и просто носете всичките си вещи на ръка. Колкото по-голям е вашият съд, толкова повече място ще имате за ненужни и излишни стоки.

  1. Купувайте артикули, когато не са в сезон.

Купете зимно палто през пролетта и бански през есента. Магазините често имат големи продажби в края на сезона, по време на които тези артикули ще спаднат до най-ниските си цени. Преходните периоди са идеалното време да се запасите!

  1. Никога не плащайте за доставка.

Дори и да пазарувате онлайн, уверете се, че не плащате за доставка. Трябва или да купите достатъчно, за да се класирате за безплатна доставка, или трябва да закупите вашите артикули онлайн и да ги вземете в магазина – безплатно.

  1. Никога не запазвайте номера на кредитната си карта онлайн.

Когато номерът на кредитната ви карта бъде запазен, не е нужно да правите някакво усилие, за да извадите картата си и да направите онлайн покупка. В онези минути или дори секунди, в които трябва да слезете от дивана, за да вземете портфейла си, може да осъзнаете, че предстои да купите нещо, което всъщност не си струва.

 

Премахвайки всичките си запазени номера на кредитни карти от вашия компютър и онлайн акаунти, вие по същество се принуждавате да размишлявате върху всяка онлайн покупка, която правите. Ще се изненадате колко пари харчите само защото е лесно!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *