Sanctions button on map of Russia, 3D rendering isolated on white background

ЯСТРЕБИ И ГАРВАНИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

 

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Сега те са тролове, хейтъри и други дигитални изяви, дирижирани от геополитиката на „великите сили“. По времето на  комунизма те бяха “славеи”, за които през 1957 г. Константин Павлов написа „Славеите пеят“:

О, колко много славеи!

Млъкнете, славеи!
Проклети славеи!

… Дано в настъпилата тишина

един-единствен гарван се обади,

за да ни каже истината.

Страшната!

Гарваните са свещени птици в Лондон. От векове там е имало поне 7-8 гарвана около обсерваторията на The Tower of London (Кулата на Лондон). Крал Чарлс II е поръчал – заради оплакването на неговия астроном – премахването на гарваните от Кулата. Това обаче не станало, защото кралят чул легендата, че ако гарваните напуснат Кулата на Лондон, цялото Кралство ще пропадне. Така обсерваторията била приместена в Гринвич, а гарваните си останали в Кулата. Днес всеки я знае с гарваните. От бомбардировките през втората световна война обаче оцелява само един гарван. Когато Кулата била реставрирана, е имало 8 гарвана – крилете им били подрязани, за да не летят далеч от Кулата. Но това не трябваше да го пиша, защото звучи цензурно.

Засега няма точна статистика за броя на „гарваните“ в България. Едно е сигурно: Константин Павлов е един от тях  – живя и умря в София, на няколко метра от къщата, където умря лиричният гарван Христо Фотев. Други известни български гарвани бяха Илия Минев, Радой Ралин, Борис Димовски, Генко Генков, Георги Баев, Димитър Йотов… Сега българските гарвани са утихнали или емигрирали. Легендата обаче казва, че ако не се възродят, Република България ще пропадне.

Освен това, евроатлантическите „славеи“ повтарят, че правят “всичко за демокрацията, цивилизацията и свободата”, но продължават да се въоръжават и да създават диктатура на санкциите. Обаче, противоположно на „Санкции за санкции“ и „Оръжие за оръжие“, tit-for-tat е много ефективна стратегия в теория на играта – и на войната. Това е взаимно печеливша стратегия (win-win strategy) – двете страни получават приблизително еднакво от исканията си – еднакво са доволни, еднакво са недоволни. Защото се съгласяват да действат както в свой интерес, така и в интерес на другата страна. Tit-for-tat  е противоположна на стратегията „печалба-загуба“ (win-lose strategy). При избора на която едната страна не приема компромиса и сътрудничеството на другата. Смирете се, спрете геополитическата надпревара – най-после да настъпи Мир.  Вслушайте се в мъдростта на реалната политика (reality politics) на Хенри Кисинджър,  а не в евроатлантическите и „зелените“ ястреби, и седнете на масата на мирните преговори.

Перифраза на „Славеите пеят“ на Константин Павлов:

О, колко много ястреби!

Млъкнете, ястреби!
Проклети
ястреби!

… Дано в настъпилата тишина

един-единствен гарван се обади,

за да ни каже истината.

Страшната!войната е между САЩ и Русия на територията на Украйна.

„Викове на ужас и отчаяние“ – мултипликация на „Викът“ на норвежкия художник Едвард Мунк (1863-1944). Вижте, „два ястреба“ се отдалечават безмълвни и бездушни от „Виковете“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *