New Imagetrhtrhtruh

Щастие на едно талонче разстояние

Само 2 лв. и си там. Не е реклама на лютеница, нито зарибяване от дилър на лека дрога, а сметката, която правят стотици хиляди (може и милион вече) българи. Говорим за лотарията и различните игри на късмета. Всички те имат една цел – да си купите възможно най-много билетчета и да ви убеждават ден след ден, че има шанс да спечелите. Не просто да спечелите някаква сума, а да се сдобиете с такава, която ще ви реши проблемите.

Точно това е главното послание, което натрапват рекламите от телевизията – купувайте, защото има едни хора, които спечелиха вече, щастливи са и вие ще бъдете като тях. Едни 50 хил. лв., нов автомобил или дори 1 млн. лв. ще са чудесен подарък, който може да дойде само с изтриването на едно талонче. Всички тези игри разчитат на емоцията и на мечтите – не си купувате просто едни билетчета, а надежда за по-добър живот. Колкото и да сме идеалисти, знаем, че материалната сигурност е много важна.

Статистиката не е във ваша полза

Не се залъгвайте – търкането на билетчета няма да ви я даде. Статистически погледнато вероятността да спечелите голямата награда от лотарията  е наистина незначителна, около  1 към 1  900  000. Значително по-голям е шансът да се спечели малка парична награда, която в общия случай покрива разходите за талончетата. Най-често се печелят по 2 лв., по 5 лв. – колкото да се стимулира надеждата за бързо забогатяване и да си купите още билети.

Нека погледнем от друга страна – от какво се лишавате, когато редовно участвате в лотария?

Ако ви е трудно да се откажете и да прецените загубите от лотарията, пробвайте в продължение на месец да заделяте пари в касичка. За всеки похарчен лев за билети, слагайте същата сума в касичка. Ако нямате пари, не си купувайте билет. В края на месеца пребройте колко пари са събрани – сигурни сме, че ще се изненадате. Това ще са пари за една семейна вечеря, дори може и за излизане на ресторант. В следващия месец просто спрете да се надявате на малко вероятна печалба и използвайте парите по-разумно. Разбира се, желаем искрено да спечелите – но освен малката вероятност, историята показва и друго – малцина са съумели да използват рационално спечеленото и то наистина да има добър ефект върху живота им. Най-често парите се харчат и след няколко години от тях няма и следа.

Само за 2 лв. на ден

Покупката на един билет от 2 лв. всеки ден означава по 60 лв. на месец или 720 лв. годишно.

Не са толкова малко, нали? Има много варианти, чрез които да извлечете истинска полза за себи си и своето семейство. Можете да ги заделите за фонд „Авариен“ и така няма да се притеснявате от неочаквано появил се значителен разход. Друг вариант е да започнете да ги спестявате, за да финансирате желана от вас цел. А защо не и да поставите начало на разумно инвестиране, например във взаимен фонд.

Това е една много хубава сума за вноска по животозастраховка – и гарантирана печалба. Животозастраховките се изплащат след определен период, заедно с натрупана доходност. Много е важно, че през този период ще получите обезщетение в случай на инцидент – ако например счупите крак и не може да работите, ако пострадате и дълго време се налага да сте в болничен. Не пожелаваме на никого, но е хубаво да се знае, че този вид продукти осигуряват и доста добра сума на близките в случай на смърт. За по-весели събития – деца, женитба, също има специални продукти и те не са запазени само за богати хора с излишни пари.

Можем да кажем с абсолютна сигурност, че по-голяма част от купуващите билет за лотария нямат застраховка на дома си. В масовия случай хората, които не застраховат, го смята за скъп и излишен разход. Много пъти сме писали защо не е излишен и за пореден път можем да дадем за пример бедствие, оставило десетки без дом – взривовете в Хитрино. Нека сметнем и защо застраховката на дома не е скъп и непоносим разход. На цена до 100 лв. може да намерите оферти със съвсем прилични покрития, които ще осигурят обезщетение при основни бедствия и земетресение. За 150 лв. може да сключите още по-високо покритие, а за 200 лв. на година ще бъдете добре подсигурени срещу всеки риск. Една добра застраховка на дома струва малко повече от 10 лв. на месец, или по-малко от 50 стотинки на ден. Това един талон за лотария на всеки два или четири дни, а ако си купувате от тези по 5 лв., сметката излиза още по-бързо.

Да си купувате билет от лотария означава и предателство спрямо самите вас – нямате вяра в собствените ви усилия за по-добър живот и разчитате някой да го „оправи“. Нека сме реалисти – чудесата са в приказките, реалния живот ние си го създаваме. А от игри на късмета печелят организаторите им и те със сигурност не искат да си споделят парите с непознати хора.

Print Friendly

Автор: Весела Николова-Семейни финанси


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *