448-256-virus-grip-epidemiia-koronavirus

Швеция е „изнасяла” COVID-19

Изследването включва голяма извадка от 71 000 пациенти

Стратегията за управление на коронавируса на Швеция е помогнала за разпространението на болестта в други страни, сочи проучване, публикувано в списанието „Юросървейлънс”.

Проучването е проведено от изследователи от университета на Упсала в Швеция, Норвежкия институт по обществено здраве и Университета в Сидни, Австралия, и резултатите показват, че Швеция е нетен износител на вируса за съседните скандинавски страни през първата година от пандемията.

Резултатите от проучването показват, че Швеция е въвела твърде снизходителни мерки, за да спре разпространението на пандемията, което е допринесло за разпространението на COVID-19, както и за мутации във вируса.

„Швеция беше нетен износител на вируса SARS-CoV-2 за нашите северни съседи през първата година на пандемията”, коментира Джон Петерсон от университета на Упсала пред шведската телевизия SVT.

Изследването включва голяма извадка от 71 000 пациенти, която е позволила на учените да анализират генетичния произход на вируса в скандинавския регион.

Швеция казва, че няма нужда от маски

„Нашите резултати показват, че шведската стратегия за по-облекчени мерки е оказала голямо влияние върху епидемиологичната ситуация в страната, но и в целия северен регион”, посочват авторите на изследването.

Проучването отбелязва също, че Швеция, подобно на Дания, е била транзитна страна. Въпреки строгите ограничения за пътуване, Финландия е била особено засегната от шведската здравна политика за COVID-19. Финландците, които не са били обект на забраната за влизане, са донесли вируса със себе си от Швеция след завръщането си.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *