gghj,hgvhg

ХУМАНИТАРНОТО НИ ЗНАНИЕ – ИСТОРИЯ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ЦХН

 

Максим МОМЧИЛОВ

По инициатива на деканското ръководство на  Центъра по хуманитарни науки се състоя юбилейната „Кръгла маса” под мото: „25 години хуманитарно знание в Бургаския свободен университет – истории и перспективи”.

Деканът, доц. Мария Алексиева  от Центъра по хуманитарни науки /ЦХН/ към Бургаския свободен университет,  приветства старта на събралите се по случай 25-годишнината от създаването и  развитието  на хуманитарното знание в БСУ, от учредяването му  през 1991 г.
Дискусията за мнения, идеи и предложения  по юбилейната „Кръгла маса”  бе водена от проф. дфн. Калина Лукова-програмен координатор на Програмен съвет  „Обществени комуникации и информационни науки” .

Разговорът започна с припомнянето на първия педагогически факултет от 1991 г. в БСУ,  поставил началото на сегашния ЦХН с най-съвременните специалности по: журналистика, връзки с обществеността, социални дейности и консултиране, психология, предучилищна и начална училищна педагогика, обществени комуникации и социална психология като бакалавърски програми.. Стана дума за по-високите специалности с образователно-квалификационна степен „Магистър”: стратегически комуникации и медия мениджмънт, детска и юношеска психология, социално консултиране и психология, предучилищна и начална училищна педагогика.

Проф. Лукова  говори за доц.Мария Ганева, първият  декан на Педагогическия факултет от 1991  до 2000 г. През периода се развиват специалностите  „Предучилищна и начална училищна педагогика”, „Социални дейности” и актуализираната специалност „Специална педагогика”. За делото и дейността на доц.д-р  Мария Ганева говори нейната дъщеря,  д-р Зорница Ганева.

За историята и перспективите на хуманитарното знание говори  проф. дфн Иван Куцаров, постъпил в Пловдивския университет още през 1974 г. като асистент по съвременен български език. Професорът най-напред води семинарни занятия по фонетика, лексикология и морфология, където по-късно се съсредоточават научноизследователските му интереси. След хабилитирането си за доцент (1981 г.) той поема лекционните курсове по Съвременен български език и по Увод в славянската филология. От 1990 г. е лектор по съвременен български език – морфология, във филиалите на Пловдивския университет в Кърджали и Бургас, инициатор е за разкриването на филологически специалности в БСУ. В кратък срок тук успява да създаде академична атмосфера, сред която израстват редица местни филолози. Проф.Куцаров, който е бил дългогодишен член на Специализирания научен съвет по езикознание към ВАК, припомни дейности на Стойчо Кьосев и Пеньо Костадинов- двамата доктори по философия от учредителите на Бургаската академична асоциация още от 01.11.1990г., както и  за професорите Милчо  Паликарски и Евгени Головински, ректори в БСУ от началото на 90-те години.

Проф. дпн Галя Христозова, бивш Декан на ЦХН и сегашен ректор на БСУ, обърна внимание за пореден път на обучението по езикова култура и български език, на формирането на езикови понятия, на обучението по бизнес комуникации и  речев етикет. Тя отбеляза и монографията „Читателски рефлексии на вестникарския език“ по научния проект „Етнопсихолингвистични и социолингвистични аспекти на медийния език на пресата“.

Стана дума към добрата организация на учебния процес, който освен всичко друго включва и подбор на обучаемите, като  естествено не без значение е и материалната база, състояща се от съвременни технически средства в самия ЦХН.                                                              Проф. Христозова е била декан на ЦХН два мандата и зам.-ректор на БСУ по „Научноизследователска дейност” и „Международно сътрудничество”. Академичният състав на ЦХН е от висококвалифицирани преподаватели със значими научни постижения, които работят по множество международни проекти по фонд  Научни изследвания и проекти по европейски програми.

Проф. дпн Христозова изтъкна, че обучението на студентите е по съвременни програми, протича чрез активни методи и е ориентирано към изискванията на практиката. Сред търсените специалности през последните години са „Психология“ и „Международни икономически отношения“. Най-новата магистратура по „Финансов ПР“.  Има и четири  магистърски програми с дистанционно обучение.

За историята и перспективите на  хуманитарно знание говори и бившият декан на ЦХН и настоящ зам.- ректор на БСУ доц. д-рЕвелина Динева. Тя фокусира вниманието на аудиторията в актуална ретроспекция и предизвикателно настояще, чрез  поредица от мултимедийни презентации. Изтъкна се инициативността и сътрудничеството между университета, работодателите и бизнеса, медийните и пиар организациите от региона. Открои се високото ниво на техническа обезпеченост на медиите, където се осъществяват стажовете на студентите. На  Кръглата маса се говори за обществения престиж на професията журналист и пиар, за професионалните стандарти и медийната регулация, за взаимодействието между журналистика и пиар.

С мнения и предложения се включиха:  Мая Казанджиева – директор на дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ от Община Бургас, Мария Атанасова – директор на „Център за обществена подкрепа“ към същата община, Виолета Радева- Областен председател на БЧК-Бургас,  Красимир Димитров – управител на Радио 1-Бургас, Катя Касабова- гл. редактор на онлайн изданието „Флагман“, Силвия Шатърова- гл. редактор на „Черноморски фар“, Даниела Костадинова-гл. продуцент на БНР-Бургас.Отделно, от името на в.”Слънчев бряг прес”-Несебър, стана дума за онази ТеМеПеКеРе – минала и незабравима.

По случай юбилейната 25 – годишнина  за ЦХН, деканът доц. д-р Мария Алексиева удостои с почетни плакети за особено висок принос и дългогодишна дейност бившите декани: доц. д-р  Мария Ганева,  проф. дфн  Иван Куцаров, проф. дпн Галя Христозова, доц.д-р  Евелина Динева.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *