epa07049877 US President Donald Trump arrives for a press conference at the New York Lotte hotel in New York, New York, USA, 26 September 2018. The press conference is on the sidelines of General Debate of the United Nations General Assembly.  EPA/JUSTIN LANE

УРОЦИ ОТ АМЕРИКА И ЕВРОПА

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Шестдесет и една години след 4 юли 1776 г., когато е приета Декларацията за независимост на САЩ, американската култура все още е под влиянието на Европа. На 31 август 1837 г. трансценденталният философ, есеист и поет Ралф Уолдо Емерсън изнася лекцията  “The American Scholar  (Американският учен) пред Философското дружество Phi Beta Kappa (ΦΒΚ, Philosophia Biou Kybernētēs – „Мъдростта е водач в живота“) в Харвардския колеж в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Лекцията е възхвала на индивидуализма, на учения като Man thinking (Мислещ човек) и на концепцията One man is a society. Посетена е от повече от 100 студенти и учени.* И е считана за Декларация за интелектуалната независимост на САЩ. Може и като американското Просвещение.**

В “The American Scholar, така и през 1841 г. в есето си “Self-Reliance(Автономност на индивида), Ралф Емерсън насърчава американците да се освободят от „железния похлупак“ на европейското влияние („from under its iron lids“) и да създадат нова, американска култура.

Сега ние трябва да се освободим от американското влияние и да възстановим европейската култура.

_________________________________________________________________

*Този брой е поне десет пъти по-голям от посетителите на лекциите на Артур Шопенхауер в Универ­ситета в Берлин, където повечето студенти предпочитали лекциите на Хегел. Понякога Айнщайн е изнасял лекции на 4–5 студенти. Уникален лектор обаче остава Исак Нютон – той продължавал да говори и когато всички студенти са напуснали аудиторията. Вероятно затова Ралф Емерсън е каз­вал, че „да бъдеш велик, означава да бъдеш погрешно разбран“.

** Имануел Кант използва Sapere aude*** за мото на есето си “Отговор на въпроса: Какво е Просвещение?” Ето част от него: „Sapеre aude! Имай смелост да си служиш със собствения разсъдък! – ето това е девизът на Просвещението. Мързел и малодушие са причините, поради които една толкова голяма част от хората остават все пак охотно през целия си живот непълнолетни; ето защо е толкова лесно те да бъдат зависими от другите, които се самообявят за техни опекуни.“ – написано на 30 септември 1784 г. в Кьонигсберг, Прусия.

***Големият смисъл на Sapere aude, първоначално думи на Хораций,  означават „Дерзай да бъдеш мъдър“, да знаеш, да си независим, да не оставаш непълнолетен, незрял, nonage – да имаш куража да изричаш мислите и разбиранията си публично. Но не отровно!

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *