655-402-a.jpgfe4ffe4

Турският посланик: Турция не се меси в България

Новата партия на Местан не била родена в турското посолство

Сюлейман Гьокче

Няма вмешателство на Турция във вътрешните работи на България, заяви в събота турският посланик Сюлейман Гьокче. По повод решението на парламента от преди ден да създаде анкетна комисия, която ще проверява има ли намеса на Турция и Русия във вътрешните ни работи, Гьокче коментира пред бТВ, че ”тук става въпрос за една инициатива с политически мотиви, но нека да спра тук, защото задача на всеки парламент е да взема всякакви решения”.

”Искам да заявя, че това е много тъжно и много жалко, със съжаление чуваме подобно нещо. Турция не само е доказала, че е съсед и добър приятел на България, а също и един съюзник в НАТО и партньор в ЕС и затова, според мен, е доста жалко, че се развиват по този начин нещата”, заяви Гьокче. На въпрос дали тази комисия може да вложи отношенията между България и Турция, както твърди бившият външен министър от БСП Кристиан Вигенин, посланикът препрати въпроса за доуточняване към Вигенин, посочвайки, че го уважава и щом е изразил такова предположение, вероятно има нещо предвид. Според Гьокче отношенията между България и Турция са добри.

Никой не е оказвал натиск кой да е лидер на ДПС

Попитан защо за Анкара е толкова важно лидерът на ДПС да се нарича Местан, а не Доган например, посланикът заяви, че предпочита да не отговаря, защото именно това е вмешателство във вътрешните работи.

”Искам да поясня нещо – с цялото ми уважение Турция никога не е молила някой български политик да вземе страна по отношение на друга политическа или обществена фигура в България”, каза посланикът.

Никой не е оказвал влияние кой да бъде лидер на ДПС, допълни той.

Партията на Местан не била родена в турското посолство

Гьокче отрече новата партия на Лютви Местан да е създадена в турското посолство. ”Не, изненадан съм наистина да чуя подобен въпрос. Нито Турция, нито дипломатическите мисии на Турция се занимават с вътрешните работи на страните. Искам да го кажа ясно и отчетливо – не желая и не бих желал да коментирам какъвто и да било въпрос, който може да се изтълкува като вмешателство във вътрешните работи и може би това, което четете в пресата, не е задължително да е вярно, или част от него. Посолствата нямат редакции на вестници, не са собственици на електронни медии”, каза Гьокче.

„Нямам вяра на никоя медия, включително и най-познатите редакции и вестници в света и имам основателна причина за това, защото всяка медия, независимо дали е печатна или електронна, винаги има пристрастна гледна точка“, допълни той.

За забраната на Пеевски и Доган за влизане в Турция

Гьокче потвърди официалната позиция на посолството, че нито потвърждава, нито отрича, че има забрана за влизането на Делян Пеевски и Ахмед Доган в Турция. „Нито мога да потвърдя, нито мога да отрека и имам причина за това. Няма официално изявление, което да е излязло от турска държавна власт. Сега ме питате и го казвам пред цялата ви аудитория, нито мога да потвърдя, нито мога да отрека тази информация”, каза той.

”Много пушилка се вдигна в медиите в България и съм много изненадан. Това е отговорът на този въпрос и се надявам по този начин аудиторията ви да бъде удовлетворена“, допълни той.
В коментар на публикацията за това, че целия елит на ДПС има забрана да влиза в Турция, над 130 души, Сюлейман Гьокче каза: „И аз прочетох това във вестника за първи път. И понеже съм го чел в медиите, бих желал да имам информация, но не мога да коментирам. Трябва да се обърнете към източниците от медиите, откъде са разбрали и кой е техният източник“.

Посланикът каза, че никога не се е срещал с Ахмед Доган, нито с Делян Пеевски.

С Лютви Местан се е срещнал наскоро. За рождения ден на Местан му е подарил броеница.

За гостуването на Местан в посолството

Попитан защо Местан е потърсил закрила в турското посолство, посланикът заяви: „Предпочитам да не правя коментар по този въпрос, защото тук не става въпрос за защита. Смятам че Местан винаги е отговарял на въпросите на медиите,така че мисля, че задавате въпрос, който е свързан пряко с вътрешните работи на държавата и ясно заявих, че не искам да се намесвам в това. На този въпрос вече е даден отговор от г-н Местан“, коментира посланикът.

Той уточни, че не е предлагал помощ на Местан, срещнали са се за кратко на предварително уговорена вечеря и нещата се развиха по начина, по който всички вече знаят.

За призива на Костов да бъде обявен за ”персона нон грата”

В коментар на изказването на Костов, че трябва да бъде обявен за персона нон грата Гьокче заяви: ”Изненадан съм от такива коментари, може би е добре да се обърнете към Костов да поразшири мисълта си, не към мен”.

”Всичко е доста жалко, жалко е да се чуват такива неща, толкова много, една цяла поредица от такива изявления и е доста неуместно, и не помага да двустранните отношения на които и да е две държави”.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *