За първите 6 месеца на 2017 г. в комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация. За 2016г. сигналите са 43. Според данни на ВКП за миналата година от общо 447 жертви на трафик, 31 са пострадали от трафик с цел трудова експлоатация. Това стана ясно от пресконференция, посветена на Националната кампания за превенция на трафик на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина.

Никола Кондев, координатор на „Програма за превенция на трафика на хора и за индентифициране, защита, подкрепа, реинтеграция на жертвите на трафик“, посочи, че приходите в световен мащаб от трафика на хора с цел трудова експлоатация Европол оценява на 3,5 милиарда евро годишно.

Кампанията на фондация „Асоциация Анимус“ се провежда за трета поредна година. Надя Кожухарова, координатор на проекта, сподели, че през първата година са разпространили плакати с гнили плодове, които да насочат вниманието на хората да внимават с обяви, които са за бране на плодове в чужбина. Втората година от фондацията също използват плакати, но този път на тях са изобразени плодове в капани, а за слоган са използвали „Работата в чужбина може да се окаже капан“.

Тази година обаче от „Анимус“ решават да направят социален експеримент. От фондацията са разлепили на ключови места в столицата обява за събиране на зелен хайвер в Дания.
„Обявата“ била много атрактивна – заплащането е било високо, условията на живот са били привлекателни, но тя съдържала в себе си всички белези на измамата.

Около 150 души са се подвели и са отговорили на обявата. Тогава от „Анимус“ са им изпратили обратен e-mail, посочващ нередностите, за които трябва да внимават. Някои от „хваналите се на въдицата“ са им отговорили, че са имали съмнения , но въпреки това са откликнали на обявата.

Най-често жертвите на този тип трафик са от Северозападна и Североизточна България, допълниха от „Анимус“. Те съветват при такъв проблем жертвите да се обърнат към властите, а ако са в изолация, да позвънят на горещия им телефон.
Често експлоататорите задържали работниците си с обещания, че „ще им платят другата седмица“ или че не са покрили изискванията и за това ще им платят по-малко.
По думите на Кожухарова, жертвите често си мислят, че ако напуснат няма да си получат парите.
Друг начин да бъдат задържани е вземането на лични документи, посочи още Кожухарова.

Стефан Ралчев, главен експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора, посъветва хората, които търсят работа в чужбина, винаги да подписват договор за трудови взаимоотношения, да проверяват фирмите – посредници, а при заминаване винаги да проверявят къде е най-близкото българско консулство.