vfvsdfvsgvsgsw

Скандалът за авторските права в БНР се разрасна

Рашидов призова „Музикаутор“ да не действа силово, организацията заяви, че досега държавното радио плащало четири пъти по-малко от частните

Снимка: БГНЕС

Спорът между Българското национално радио и организацията за защита на авторските права на музикантите „Музиаутор“ относно повишените драстично такси, изисквани от радиото, вместо да тръгне да се разрешава, както призова министърът на културага Вежди Рашидов, всъщност се разрасна.

Заради утроената тарифа за авторски музикални права, от БНР заявиха в последния работен ден на 2016 г., че прекратяват излъчването на съвременна музика и ще пускат само класическа музика, джаз и фолклор, тъй като бюджетът им не може да покрие исканите от „Музикаутор“ суми. Радиото било склонно да плащат повече, но само с 20 на сто, защото в противен случай не би могло да се издържа нормално.

Министерството на културата призова във вторник организацията за защита на авторските права „Музикаутор“ да не действа силово спрямо Българското национално радио с едностранното прекратяване на договора за излъчване на съвременна музика и двете страни да намерят консенсус. Ведомството също така посочва, че не е утвърдило увеличения трикратно от „Музикаутор“ размер на възнагражденията за авторски права, каквато е законовата процедура.

От „Музикаутор“ на свой ред отвърнаха, че БНР се ползвало с четири пъти по-добри условия за ползването на над 14 000 000 музикални произведения от цял свят в сравнение с частните радиа и трябвало обществените и частните медии да се третират еднакво.

През последните пет години радиото заплащало 1 процент от държавната си субсидия и 4.55 процента върху приходите си от реклама за авторските права. За сравнение румънското национално радио плащано 3.25 на сто от държавната субсидия за авторски права, в Естония тарифата била 4.5 процента от субсидията, в Италия – 5 на сто, в Гърция – 2.2 процента, в Испания – 3.6 на сто, Дания – 3.5 процента и т.н.

Затова и с Асоциацията на радиостанциите АБРО била договорена тарифата и внесена за одобрение в Министерството на културата. От „Музикаутор“ посочват, че предложеният от тях модел за постепенно покачване на авторските възнаграждения за период от 3-4 години до постигане на 4.4 на сто от приходите бил балансиран. Организацията допълни, че още в началото на юни 2016 г. е изплатило покана за преговори с БНР, и втора – в края на юни, и били проведени три срещи по въпроса. Едва на 27 декември обаче радиото изпратило финансовата си оферта, която била далеч от обсъжданото на срещите.

От Министерството на културата също призоваха във вторник двете страни да се разберат и дадоха подробности около процедурата по договарянето на плащанията на авторските права за музикалните произведения.

Ведомството обясни, че от „Музиаутор“ са внесли в началото на ноември 2016 г. заявление за утвърждаване на размери на възнагражденията, дължими от Българското национално радио и още тогава от министерството обърнали на организацията внимание, че трябва да се съобразят със становището на обществената медия по въпроса и да преразгледат предложението си за увеличаване на тарифата и поясняващите го мотивирана методика и икономическа обосновка.

Министерството на културата цитира и решение на Административен съд – София от юли 2013 г., според което заявлението на „Музикаутор“ следва да бъде обсъдено с организацията, явяваща се представителна за съответните начини на използване – АБРО, както и с БНР, а в случай че не се представи доказателство за това, производството по одобряването на новите тарифи да бъде прекратено. Точно това направило и ведомството.

В писмо до „Музикаутор“ министърът на културата Вежди Рашидов сега пише, че разрешаването на спора между организацията за защита на авторските права и БНР „следва и може да бъде постигнато по пътя на съвместни разговори, преговори, медиация и всички други способи за контакт с представители на радиото, а не бива да бъде търсено чрез силово налагане на разрешение по административен ред“.

„Дори да бъде издадена заповед за утвърждаване на размерите на възнагражденията в предложения вариант, ако противоречията не са преодолени, прилагането на тази заповед би било обект на атаки и оспорвания и не би довело до целения резултат“, пише още Рашидов и припомня, че целта на Закона за авторското право и сродните му права е постигане на баланс между интересите на правоносителите и ползвателите, а това с административен акт не може да се постигне.

Министърът коментира още, че „подобни конфликти не намират позитивно разрешение по административен път и обратното – при наличие на позитивен и конструктивен диалог конфликти не възникват“. Той дава като пример позитивно решение тарифата за възнагражденията при публично изпълнение на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекциите.

„Във връзка с казаното, в 14-дневен срок от получаването на настоящото, очакваме становището Ви по него или коригиран вариант на предложението за размери на възнагражденията и приложените към него методика и икономическа обосновка. В случай, че счетете че срокът е недостатъчен за провеждане на разговори с БНР и постигане на консенсус по спорните въпроси, моля да ни уведомите за това с оглед удължаването му или спиране на производството“, завършва писмото си Рашидов.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *